Fråga 2022/23:14 Skattefusk och skatteundandragande

av Hanna Westerén (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Den tidigare regeringen genomförde ett omfattande arbete mot såväl nationellt som internationellt skattefusk.

Reglerna om personalliggare har utökats. Arbetsgivardeklarationer på individnivå har införts. Fler steg för att använda systemets fulla potential behöver tas. Ett ekonomiskt arbetsgivarbegrepp har införts och med det ett krav på registrering av utländska arbetsgivare som har anställda i Sverige.

Den som är skyldig att göra skatteavdrag ska nu registreras som arbetsgivare hos Skatteverket. F-skattereglerna har utretts, och missbruksmöjligheter bör stoppas. Reglerna om skattetillägg har skärpts.

Men skatteflykten söker ständigt nya vägar, och jämna steg krävs för att minska skatteundandragande. När skatteflykten är internationell måste arbetet för att motverka den också bedrivas globalt. Ett stort antal steg i arbetet har tagits. Det EU-gemensamma arbetet för att sätta press på jurisdiktioner med skadliga skatteregimer har försetts med skarpa motåtgärder vid transaktioner med företag i de jurisdiktionerna. EU:s granskning av dolda statsstöd till internationella jättekoncerner är betydelsefull. Skatteavtal har sagts upp när de lett till icke-beskattning i stället för att motverka dubbelbeskattning. De globala techjättarna ska inte ges möjlighet att undslippa skatter utan måste bidra utifrån sin bärkraft och beskattas där värdena skapas i stället för där skatten är lägst.

I både regeringsförklaringen och det så kallade Tidöavtalet saknas tankar om att bekämpa skattefusket. Jag vill därför ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

Vilka initiativ avser ministern att ta på detta område?