Fråga 2022/23:122 Studier med aktivitetsersättning

av Isabell Mixter (V)

till Statsrådet Anna Tenje (M)

 

Den som behöver förlängd skolgång för att klara av sina studier i gymnasieskolan kan under vissa förutsättningar få aktivitetsersättning i stället för studiemedel. Det kan bland annat gälla personer som saknar möjlighet att studera med annan ersättning som CSN, på grund av sjukdom, NPF-diagnos eller att man redan har gjort slut på sina CSN-medel.

Försäkringskassan har i sin rättsliga vägledning tolkat det som att ”den förlängda skolgången anses avslutad när den försäkrade har rätt till en gymnasieexamen utfärdad av gymnasieskolan eller den kommunala vuxenutbildningen”.

Enligt Skolverket kan en person ta ut en komvuxexamen med en till tre kurser med betyget F (150 poäng). Den som gör det får dock svårt att komma in på många högskoleutbildningar eller att få anställning.

När en examen planeras inom vuxenutbildningen ser man oftast till att samtliga betyg är godkända, för att personen ska ha så stor chans som möjligt att vidareutbilda sig i framtiden. Till följd av Försäkringskassans tolkning nekas elever med förlängd skolgång aktivitetsersättning om de vill läsa om de kurser de underkänts i för att få en examen utan F. Detta hindrar i praktiken denna grupp från att ta ut en fullgod examen och begränsar deras möjligheter till vidare studier och arbete.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anna Tenje:

 

Avser statsrådet att ta något initiativ för att säkerställa att de som har förlängd skolgång med aktivitetsersättning får bättre möjligheter att ta ut examen utan underkänt i något ämne?