Interpellation 2022/23:86 Höjd moms på reparationer

av Ida Ekeroth Clausson (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Så sent som i maj 2022 beslutade en enig riksdag att sänka mervärdesskatten på reparationer för bland annat cyklar, skor och kläder (SkU23). Syftet var att fler konsumenter skulle uppmuntras att laga och ändra redan tillverkade varor i stället för att köpa nytt. Sänkningen ansågs därmed kunna bidra till en mer hållbar användning av produkter och leda till steg mot en mer cirkulär ekonomi.

Några månader senare var ett av de första förslagen den nya regeringen presenterade att återigen höja mervärdesskatten för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder med mera. Detta blir än mer anmärkningsvärt när man tänker tillbaka på Moderaternas upprepade löften i valrörelsen om ett stopp för höjda skatter under den mandatperiod som nu har börjat.

I regeringens promemoria Höjd mervärdesskatt på vissa reparationer står det: 

”Att reparera en vara i stället för att köpa en ny innebär i många fall att en mindre mängd råvaror och mindre energi behöver tas i anspråk, att utsläppen av miljöskadliga ämnen blir lägre och att mängden avfall minskar.” 

Det verkar alltså som att regeringen delar uppfattningen att sämre incitament för konsumenterna att laga och reparera skadade produkter är sämre för miljön, men ändå väljer de att gå fram med förslaget om höjd moms,

Med anledningen av ovanstående vill jag fråga Elisabeth Svantesson:

 

  1. Kommer den höjda momsen på reparationer som regeringen föreslagit att påverka omställningen till det cirkulära och viljan att återanvända produkter?
  2. På vilket sätt avser ministern och regeringen att säkerställa att omställningen till en mer cirkulär ekonomi inte blir lidande?
  3. Planerar ministern och regeringen för ytterligare höjd mervärdesskatt på varor eller tjänster?