Interpellation 2022/23:50 Framtiden för Bromma flygplats

av Kadir Kasirga (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Både Bromma flygplats och Arlanda har i dag en mycket liten andel av den trafikmängd som gällde före 2020. I dag pågår trafik på Bromma flygplats som motsvarar knappt 55 procent av tidigare normala nivåer. Resandet har dramatiskt förändrats. För framför allt inrikesflyget kommer det att ta många år innan flygandet kommer att vara uppe i samma nivåer som tidigare.

Att resa fram och tillbaka över dagen undviks i dag av både affärs- och privatresenärer. Här har pandemitiden tydligt visat att stora resurser kan sparas genom digitala möten, och enligt beräkningar från Sweco har 50 procent av alla yrkesarbetande i Stockholmsområdet möjlighet att sköta sina arbetsuppgifter hemifrån under delar av veckan. Motsvarande siffra för yrkesarbetande i övriga landet är 33 procent. Detta faktum kommer att påverka resandet, inte minst inrikesflyget.

I september 2020 slog Swedavia, som äger och driver de flesta flygplatser i Sverige, fast att det inte längre var affärsmässigt motiverat att fortsätta driva Bromma flygplats. Därtill finns Stockholms Handelskammares rapport från våren 2021 som följer samma linje om att Bromma flygplats bör läggas ned.

Staten arrenderar i dag marken runt Bromma flygplats av Stockholms stad fram till december 2038. Den rödgröna majoriteten i Stockholms stad har meddelat att man vill bygga en klimatsmart stadsdel på platsen med uppemot 30 000 bostäder samt dra tunnelbanan dit.

Men i regeringens budgetproposition för 2023 kan man läsa att ”Bromma flygplats har stor betydelse för tillgängligheten för såväl Stockholmsområdet som för övriga landet, vilket betyder att flygplatsen är viktig för t.ex. näringslivet och företagandet. Bromma flygplats ska därför bevaras.”

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

  1. Avser statsrådet att tillmötesgå Stockholms stads planer på att bygga en ny stadsdel på Bromma flygplats och verka för att omförhandla avtalet mellan Swedavia och Stockholms stad för att underlätta byggandet av nya bostäder?
  2. Anser statsrådet att det är affärsmässigt motiverat att driva en verksamhet som minskar sin andel på marknaden och om så inte är fallet, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta?