Interpellation 2022/23:396 Betygsinflation

av Daniel Riazat (V)

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Sverige har ett extremt utbildningssystem. Som enda land i världen råder det här fri dragningsrätt på de skattemedel som ska gå till barnens omsorg och utbildning. Detta system, vars logik är en marknadslogik, sätter skolkoncerners rätt till vinster före rätten till kunskap och bildning. Den marknadsanpassade skolan har lett till fuskbetyg och ökad segregation samt spätt på ojämlikheten. Det privatiseringsexperiment som marknadsskolan innebär har förstört möjligheterna för tusentals barn och försämrat arbetsvillkoren för de olika yrkesgrupperna i förskolan och skolan.

Den senaste tiden har frågan om fuskbetygen diskuterats såväl i medierna som bland dem som verkar inom utbildningsväsendet. Betygsättning är myndighetsutövning, och oavsett synen på betyg är det därför av största vikt att de går att lita på. Tyvärr har betygen blivit ett marknadsföringsverktyg för skolor att locka till sig elever. Det är framför allt vinstdrivande privatskolor som utmärker sig. Vänsterpartiet ser inte fler nationella prov eller andra vilseledande och innehållslösa förslag som en lösning på problemet. Även om anledningarna till betygsinflationen är flera måste roten till problemet hanteras, det vill säga marknadsskolan. Det enda sättet att komma till rätta med situationen är att avskaffa marknadsskolan. Genom att se till att skolpengen endast kan användas till skolverksamhet i stället för våffelstugor eller innebandylag kan vi komma till rätta med betygsinflationen.

Under våren har bland andra rektorn för Handelshögskolan lyft att det gått så långt att det inte längre går att lita på betygen från vissa skolor; eleverna har inte med sig de kunskaper som betygen anger. Det snedvrider konkurrensen och tränger undan elever från andra skolor som fått betyg som motsvarar deras kunskaper.

Jag vill därför fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Vad avser statsrådet att göra för att komma till rätta med betygsinflationen?