Interpellation 2022/23:370 Den statliga veterinärorganisationen på landsbygden

av Daniel Bäckström (C)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I Sverige har staten tagit på sig ansvaret att säkerställa att det finns veterinärservice i hela landet och en fungerande beredskap vid utbrott av smittsamma djursjukdomar. För att det ska fungera behövs det en statlig veterinärorganisation genom distriktsveterinärerna som ser till att det finns tillgång till veterinär djursjukvård alla tider på dygnet. Distriktsveterinärerna spelar en extra viktig roll i glesbygden där den privata djursjukvården har sämre beredskap och täckning

På senare tid har det kommit allt fler oroande signaler om att staten håller på att dra sig undan sitt ansvar att säkerställa en tillfredsställande veterinärservice i landets alla delar.

Till exempel meddelade distriktsveterinärerna i Västerbotten nyligen att beredskapen i inlandet kommer att upphöra under sex månader på kvälls- och nattetid eftersom det saknas tillräckligt många veterinärer i området för att kunna lösa beredskapen dygnet runt.

I mitt hemlän Värmland finns långt gångna planer på att lägga ned distriktsveterinärernas mottagning i Sunne och i stället flytta över verksamheten till Arvika och Säffle. Det skulle hota djurvälfärden och djurhållningen i berörda delar av länet. Risken är att distriktsveterinärerna får ägna mer tid i bilen och att det går ut över verksamheten.  

För snart sju månader sedan presenterades utredningen Bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård (SOU 2022:58). Den föreslår bland annat att den veterinära beredskapen ska avskaffas mellan klockan 23 och klockan 06 och ersättas med en digital tjänst hos Jordbruksverket där ägare av lantbruksdjur och häst har möjlighet att konsultera en veterinär under beredskapstid. Kritiken mot utredningens förslag har varit massiv. LRF menar att förslaget går stick i stäv mot livsmedelsstrategin. Rådgivningsföretaget Gård och Djurhälsan anser att det skulle äventyra djurskyddet.

Regeringen har hittills inte tagit några initiativ för att förändra situationen för distriktsveterinärerna. Den har heller inte kommenterat hur den ser på utredningens förslag om en avskaffad veterinär beredskap mellan klockan 23 och klockan 06, trots att det snart gått två månader sedan remisstiden gick ut.

Med anledning av detta vill jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Hur avser ministern att på kort och lång sikt lösa den statliga veterinärorganisationen på Sveriges landsbygd?