Interpellation 2022/23:215 Sveriges framtida stridsflyg

av Markus Selin (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Sverige är ett av få länder i världen som har förmåga att utveckla och producera avancerat stridsflyg. Sveriges historia och säkerhetspolitiska strategi har lagt grunden för en stark inhemsk försvarsindustri och hög kompetens som dessutom har en stor inverkan på övrigt näringsliv. Försvarsindustrin i allmänhet och flygindustrin i synnerhet är ingenjörs- och forskningsintensiv, och Sverige har även utvecklats till en av världens största exportörer av försvarsmateriel i förhållande till invånarantalet. Som den i dag är upprättad är den svenska försvarsindustrin en förutsättning för det högteknologiska svenska försvaret. Härigenom skapas även många viktiga arbetstillfällen och leverantörskedjor runt om i landet.

Sveriges nuvarande stridsflyg Jas 39 Gripen är ett stridsflygplanssystem som i grunden är utvecklat och framtaget för Sveriges krav. Inget annat stridsflyg är därför så väl anpassat för Sveriges förhållanden som Gripen. Flygplanet kan med stor precision och hög flexibilitet och slagkraft verka mot mål på marken, i luften eller över havet samt utnyttjas för underrättelseinhämtning. Flygplanet har bland annat relativt låga livscykelkostnader och är lättskött samt fälttåligt.

Stridsflygplan har långa utvecklings- och ledtider, från idé till färdig serieproducerad farkost. Exempelvis startade projekteringsarbetet med Jas 39 Gripen år 1980, och ett bärande argumentet var redan då att licenstillverkning eller direktanskaffning av utländska koncept skulle leda till en utarmning av Sveriges flygtekniska kompetens.

Sverige kommer att behöva stridsflyg i framtiden. Framtidens stridsflyg kommer att rymma än högre komplexitet och teknologier som kanske ännu inte ens testats i praktiken. Redan innan senaste versionen av Jas 39 Gripen tagits i bruk är det därför tid att inleda en diskussion om vilket flygplan som på sikt ska ersätta Gripen. Försvarsmakten förordar att ett vägval ska göras senast år 2030, för framtidens stridsflyg efter år 2040. Vägvalet krävs för att skapa goda förutsättningar och förutsägbarhet för materielförsörjning av Sveriges stridsflygförmåga.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Avser ministern att verka för att Sveriges framtida stridsflyg utvecklas och framställs i Sverige?