Interpellation 2022/23:186 Grön omställning med social hållbarhet

av Zara Leghissa (S)

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Klimatet kräver att vi ställer om till ett fossilfritt samhälle. Att genomföra en rättvis omställning innebär att ställa om på ett sätt som har starkt folkligt stöd. I norra Sverige finns en unik möjlighet som gör att omställningen till förnybara industriprocesser och en hållbar transportsektor kan genomföras på ett sådant sätt. I stället för att lägga skulden och ansvaret på varje enskild individs konsumtion visar nyindustrialiseringen att omställningen kan innebära tillväxt, mervärde och fler jobb

Världens blickar är nu riktade mot det som sker i norra Sverige. Industrin investerar stora pengar i att ställa om sina processer med grön klimatsmart teknik. Det leder till att landets stora tillväxthopp finns i norr. Men för att investeringar i fossilfri stålproduktion, batteritillverkning och vätgasproduktion ska komma på plats krävs att det offentliga hänger med.

Regeringens samordnare för samhällsomställning i norr har bedömt att det kommer att behövas uppemot 100 000 människor till i Norrbotten och Västerbotten för att klara av omställningen. De behöver ha någonstans att bo, infrastruktur, en trygg välfärd, en meningsfull fritid och trygga arbets- och anställningsvillkor.

Arbetslivskriminalitet får allvarliga konsekvenser för samhället och den enskilda människan. Vi socialdemokrater värnar att den gröna omställningen ska ske utan arbetslivskriminalitet och vara socialt hållbar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Paulina Brandberg:

 

Kommer statsrådet att agera för att göra arbetslivet i den gröna omställningen socialt hållbar?