av Eva Lindh (S)
till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Behovet och betydelsen av en stark välfärd blev tydligt under pandemin. För att värna välfärden och ge förutsättningar för att klara pandemins utmaningar var det viktigt för den socialdemokratiska regeringen att ersätta kommuner och regioner. Under pandemin sköt därför den socialdemokratiska regeringen till tre gånger så mycket till välfärden som det beräknade skattebortfallet i form av generella bidrag. Ekonomiska resurser tillfördes också för att öka kapaciteten i hälso- och sjukvården, bland annat genom att öka antalet vårdplatser, anställa fler i vården och förbättra arbetsmiljön.
Sverige behöver större satsningar på välfärden som skapar likvärdiga förutsättningar i hela landet. Därför har Socialdemokraterna under hela föregående mandatperioden ökat statsbidragen. Därför presenterade också Socialdemokraterna stora resurser i sin skuggbudget genom generella statsbidrag till kommuner och regioner.
Den budget som regeringen och Sverigedemokraterna presenterade innebär inga ökade statsbidrag till välfärden, trots att den ekonomiska utvecklingen med stigande inflation och höjda räntor innebär svåra utmaningar för Sveriges kommuner och regioner. Detta innebär att välfärden riskerar att försämras och att personal riskerar att sägas upp.
Kommunsektorns utgifter för investeringar har ökat kraftigt det senaste decenniet. Många kommuner har en växande befolkning och är i behov av nya lokaler för skol- och förskoleverksamhet. Samtidigt har antalet äldre ökat, vilket också har ökat behoven inom sjukvården och äldreomsorgen. Äldre byggnader och infrastruktur behöver dessutom renoveras eller bytas ut.
Med anledning av detta vill jag ställa en fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att kommuner och regioner har tillräckliga ekonomiska förutsättningar för att klara sina välfärdsåtaganden?