Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avveckla minkfarmarna och tillkännager detta för regeringen.
Sedan den förra djurskyddslagen kom 1988 har frågan om hållning av djur för att ta deras päls varit mycket omdebatterad och kritik har riktats, inte minst från forskarhåll, mot att djuren i farmarna inte kan bete sig naturligt i tillräcklig grad. Nästan direkt efter att den förra djurskyddslagen kom riktade Sveriges Veterinärmedicinska Sällskap (SVS) kritik mot pälsfarmningen. De riktade kritik mot såväl mink- som rävuppfödningen. Även JO riktade kritik mot de föreskrifter som dåvarande Lantbruksstyrelsen fattat beslut om. Enligt JO hade myndigheten inte tagit tillräcklig hänsyn till djurskyddsaspekterna.
Efter regeringsbeslut har rävhållningen i Sverige avvecklats. Även hållningen av chinchillor har avvecklats. Kvar har vi minkfarmningen.
Den 2 maj 2002 beslutade regeringen att tillkalla en särskild utredare för att utreda två olika handlingsvägar för pälsdjursnäringen i Sverige. Utredningen konstaterade bland annat att det bakomliggande material som utredningen haft i sitt arbete ger en samstämmig bild av att det förekommer en alltför hög grad av stereotypier och att det indikerar att djurskyddslagen inte är uppfylld för minkar och att ansvaret för detta ligger på näringen.
Utredningen landade i att villkoren för minkarna skulle förbättras senast 2010. Om inte det skedde skulle hela eller delar av minknäringen läggas ner.
Därefter har ett antal rapporter publicerats som visade enighet i fråga om att det förekommer en hög grad av stereotypier, vilket indikerar att djurskyddslagen inte har uppfyllts. Även utredningen om ny djurskyddslag (SOU 2011:75) konstaterade att åtgärder måste sättas in för att säkerställa djurens välfärd och om inte det sker så bör minknäringen helt eller delvis läggas ner.
Jordbruksverket har i sin föreskriftsserie (SJVFS 2012:14) ställt högre krav på minknäringen, bland annat genom att föra in krav på etageburar, klättermöjligheter och miljöberikning.
Jordbruksverket har också genomfört ett regeringsuppdrag om att utvärdera välfärden hos minkar. Jordbruksverket konstaterade i princip i sin rapport att det ännu inte varit möjligt att utvärdera effekterna av de regeländringar man genomfört och att det fortsatt behövs mer forskning för att t ex kunna svara på frågan om minkarna kan utföra sådana beteenden som de är starkt motiverade för. Jordbruksverket angav vidare att man inte hade några uppgifter om hur vanligt det är med beteendestörningar hos minkarna.
Flera ledande forskare i Sverige har uttryckt stark kritik mot det sätt som minkar hålls i Sverige och krävt att minkfarmningen ska avvecklas. I Dagens Nyheter den 7 oktober 2020 skrev 120 veterinärer och forskare en gemensam debattartikel med krav på förbud mot minkfarmar i Sverige. I artikeln refererade de bland annat till en svensk studie från 2017 som visade att 20 % av minkarna utförde stereotypa beteenden. I artikeln konstaterade man vidare att det finns tillräckligt med vetenskapligt underlag för att kunna konstatera att burhållningen på farmarna inte tar hänsyn till djurens djupt rotade beteenden och behov.
Under 2020 publicerade även Svenska Dagbladet en debattartikel undertecknad av en av de forskare i Sverige som var med och tog fram det underlag som ledde till att rävhållningen avvecklades. Hon konstaterar att det finns lika stora problem med minkhållningen som det då fanns med rävhållningen. Krasst konstaterade hon att rävhållningen blev oekonomisk medan minknäringen skulle skyddas till varje pris. Lika krasst konstaterade hon att det inte finns någon logik i att låta minknäringen få fortsätta med sin burhållning av djur, att det helt och hållet handlar om politik och inte alls om djurskydd.
Runt om i Europa har allt fler länder fattat beslut om att förbjuda all pälsdjurshållning medan Sverige har halkat långt efter. När även alltfler modehus, företag och även konsumenterna tar mer och mer avstånd från pälsprodukter är det förvånande och inte försvarbart med detta lidande till förmån för en industri som är på kraftig tillbakagång och ej har en framtid.
Enligt Miljöpartiets mening är det hög tid att Sverige sällar sig till de länder som förbjuder och avvecklar all pälsdjurshållning. Det är viktigt att djurskyddet sätts i första rum.
Rebecka Le Moine (MP) |
Amanda Lind (MP) |
Katarina Luhr (MP) |
Annika Hirvonen (MP) |
Janine Alm Ericson (MP) |
Camilla Hansén (MP) |