Motion till riksdagen
2022/23:7
av Malin Björk (C)

med anledning av prop. 2021/22:262 Ökad insyn i ägandet av radio- och tv-företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att följa upp hur de förslag som nu presenteras av regeringen fungerat och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det är välkommet med förslagen i propositionen som kan förbättra möjligheten för mottagare av medietjänster att få information om ägare och ägarstruktur för leveran­törerna. I den bästa av världar kommer det system som nu införs att underlätta för mottagarna att värdera också innehållet i sändningarna.

Tyvärr tycks det system med tillsynsmyndighet och ett sanktionssystem som regeringen föreslår, givet den säkerhetspolitiska kontext vi lever i, vara väl vagt, och vi saknar att det inte innehåller en granskningsfunktion vid överlåtelser eller utländska direktinvesteringar i svenska medieföretag som också kan påverka ägarförhållandena.

I denna tid är kontroll över information en viktig aspekt för att påverka människors medvetande och handlande. Det är sedan tidigare känt att utländsk makt har strategiska intressen av att påverka också svensk debatt och på sikt vårt lands handlingsfrihet. För att inte öppna dörrarna på vid gavel vore det därför betydelsefullt att söka höja trösklarna på lämpligt sätt, med respekt för grundlagarna. Vår bedömning är att EU-kommissionens regelverk för granskning av utländska direktinvesteringar som kan påverka säkerhet eller allmän ordning ger utrymme för detta också inkluderande investeringar som rör förmågan att kontrollera information och mediernas frihet och mångfald.

Men, med tanke på säkerhetsläget så är det därför mycket angeläget att också följa upp om förslagen i denna proposition verkligen fungerar och uppnår avsedd effekt. En sådan uppföljning bör initieras snart efter att förslagen har trätt i kraft för att det ska vara möjligt att snabbt se vad som kan behöva åtgärdas.

Säkerhetsläget har också försämrats sedan slutbetänkandet av Direktinvesterings­utredningen (SOU 2021:87) presenterades. Utredningen föreslog då att medieföretag inte skulle ingå i ett granskningssystem, men presenterade beredningsunderlag kring detta som nu ligger för beredning hos regeringen. Regeringen bör givet det säkerhets­politiska läget, befintligt beredningsunderlag och EU:s regelsystem för utländska direktinvesteringar skyndsamt inrätta en säkerhetspolitisk granskningsfunktion också för utländska direktinvesteringar i svenska medieföretag, inte i syfte att stoppa utländskt ägande i svenska medier utan i syfte att stå bättre rustade mot verksamhet som kan ut­göra ett hot mot svensk demokrati, exempelvis om utländska direktinvesteringar riskerar att påverka möjligheten till fria och oberoende medier i hela Sverige. Vi kommer att fortsätta driva denna fråga i annat sammanhang och utgår från att regeringen kommer att ta vidare dessa förslag.

 

 

Malin Björk (C)