Motion till riksdagen
2022/23:689
av Markus Selin (S)

Nationellt inflytanderåd för barn och unga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringen bör överväga att inrätta ett nationellt inflytanderåd för barn och unga där myndigheter ska ges möjligheten att inhämta barns och ungas perspektiv i beslut som berör dem, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Barnkonventionslagen ger barn och unga rätten att komma till tals i frågor och deras åsikter ska tas i beaktande vid beslut. Sveriges ungdomspolitiska mål är att alla unga ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutveck­lingen.

Ändå säger unga att det samhället och myndigheter gör inte räcker till. Unga upplever att de inte kan eller får vara med och påverka, att vuxna inte lyssnar, förstår eller bjuder in. En schablonbild förmedlas om att inflytande mer formaliseras som en ruta som beslutsfattare vill kryssa i, att besluten redan är fattade när unga väl får vara del av processen. I rapporter, bland annat från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, bekräftas detta mönster. Ungas inflytande och makt att forma sina liv och ha inflytande över samhället de lever i är bristfällig. Detta trots uppsatta mål, upprättade handlingsplaner och goda avsikter.

Många myndigheter har höga ambitioner när det gäller barns och ungas möjlighet till att vara delaktiga i och påverka beslut. Dialog med ungdomar önskas uttryckligen från myndigheter, göra ungdomar delaktiga i beslutsprocesser och låta inspel påverka beslut. Men parallellt med den ambitionen hörs beskrivningar av utmaningar med att få kontakt med barn och unga för inkludering i beslut. Löpande får myndigheter aktivt söka efter barn och unga som kan vara del av beslutsprocesser. De som har erfarenheter av utsatthet, orättvisor, diskriminering och utanförskap uppges vara särskilt svåra att nå. Detta skulle till exempel kunna vara barn och unga på landsbygden, i den anpassade skolan, i socialt utsatta områden och de som lever i socioekonomisk utsatthet.

Genom att inrätta ett nationellt inflytanderåd med barn och unga ökar möjligheten för att inkluderas i beslut som rör dem. På samma sätt borde inflytanderådet göra det lättare och systematisera myndigheternas arbete med att inkludera unga i sina besluts­processer. Inflytanderådet bör sättas samman med höga ambitioner sett både till representativitet och utifrån barnrättssäkra principer för att säkerställa hög kvalitet i arbetet.

 

 

Markus Selin (S)