Det finns många bryggerier och vinproducenter i Skåne. De tar emot besökare som provsmakar och tar del av olika produkter, men i bästa fall tvingas att åka till närmsta Systembolag för att kunna köpa produkten och ta den med sig hem. En producent ska ges tillåtelse att sälja sina drycker i form av öl, cider eller vin direkt till kunden på gården.
Många producenter vittnar om hur positivt det skulle vara för besöksnäringen och företagandet på landsbygden om turister och besökare kunde köpa och ta med sig exempelvis en vinflaska hem. Det skapar ett mervärde för kunden och en indirekt möjlighet för producenten att bredda sin marknadsföring.
Av många olika skäl är det bra att ha Systembolaget kvar. Men på vilket sätt Systembolaget och dess monopol påverkas eller människors alkoholkonsumtion och vilka följder det får kan vi inte veta förrän vi tillåter andra aktörer att kliva in på marknaden.
Utredningen ”En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker” (SOU 2021:95) ställer sig försiktigt positiv till gårdsförsäljning, vilket är bra. Utredningen bedömer att konsumtion från gårdsförsäljning till viss del kommer att ersätta inköpen från Systembolaget.
Utredningen föreslår vidare att ett villkor för gårdsförsäljning ska vara att det finns en volymbegränsning av den årliga produktionen på gården. Detta anser vi utesluter många gårdar och därför vill vi inte att det ska finnas en sådan begränsning. Utredningen sätter också ett volymtak för vad varje kund får inhandla vid det enskilda köptillfället. Detta tycker vi också är alltför lågt och det kan med enkla medel kringgås, och därför vill vi ta bort ett sådant tak helt och hållet.
Denna fråga har diskuterats och utretts under så lång tid att det verkligen är hög tid att se till att gårdsförsäljning av öl och vin blir verklighet också i Sverige.
Stina Larsson (C) |
Niels Paarup-Petersen (C) |
Jonny Cato (C) |
|