Motion till riksdagen
2022/23:1591
av Sofia Amloh m.fl. (S)

Beståndet av skarv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga allmän skyddsjakt och överväga att införa allmän jakttid på skarven och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

För alla som ibland tillbringar tid vid kusten eller någon av våra större sjöar är det uppenbart att skarven inte är någon hotad fågelart. Tvärtom förekommer den i alldeles för stor utsträckning och häckar i stora delar av vårt land, inte minst längs Östersjö­kusten, och arten skapar stora problem.

Skarven har en stor negativ inverkan på naturen och är en betydande konkurrent till yrkesfisket. Det finns alltför många exempel på detta utefter landets kust. Hela öar har blivit förstörda av skarvens spillning och häckning. Mark med högt naturvärde som i många fall avsatts som naturvårdsområde har förstörts.

Tillgången på fisk skulle öka om skarvbeståndet minskade. En minskning av arten skulle även gynna friluftslivet och besöksnäringen.

Det stora antalet skarvar kan liknas vid en skadedjursinvasion.

De flesta kolonierna och huvuddelen av beståndet av storskarv i Sörmland finns längs Östersjökusten. Men även i Mälaren, Hjälmaren samt andra insjöar i länet finns kolonier registrerade. Vid en inventering av kolonier vid länets Östersjökust som gjordes hösten 2021 räknades totalt 4 969 bon, fördelade på fyra kolonier. Även i Mälaren gjordes en inventering 2021, där det räknades 949 bon fördelade på fem kolonier.

Den största kolonin i Sörmland finns på Korpholmen, Oxelösund. Där räknades 1 836 bon.

Allmän jakt på skarv är inte tillåten enligt ett EU-direktiv om bevarande av vilda fåglar. Men det finns en viss möjlighet till undantag från reglerna, och länsstyrelsen kan besluta om skyddsjakt på skarv, till exempel för att förhindra allvarlig skada.

Jakten på skarv behöver öka och införandet av en allmän jakttid för skarv bör beaktas. Likaså bör allmän skyddsjakt på skarv, på eget initiativ, möjliggöras.

Vi bör verka för att kraftigt minska skarvstammen i Sverige. Stammens storlek bör vara hållbar för svensk fauna i övrigt och hållbar ur ett kustmiljöperspektiv.

 

 

Sofia Amloh (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)

Fredrik Olovsson (S)

Hans Ekström (S)