Motion till riksdagen
2022/23:1565
av Zara Leghissa m.fl. (S)

Mer jämställd arbetsmiljö


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att verka för en jämställd arbetsmiljö och ett jämställt arbetarskydd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige är unikt och ligger i framkant gällande skydd för arbetstagare. Vi social­demokrater värnar om den svenska modellen där arbetsmarknadens parter i olika branscher kommer överens om villkoren på arbetsplatsen samt en trygg och säker arbetsmiljö för Sveriges arbetstagare. Vi vill ha en stark välfärd och värnar därför personalen inom den. En viktig förutsättning för en bra tillvaro på jobbet är en trygg och säker arbetsmiljö. I och med den beräknade folkökningen i norra Sverige kommer dessutom denna utmaning bara bli större, då behoven ökar ju fler vi är.

Men det är en rättvisefråga framför allt. Under pandemin har välfärdens personal dragit det tyngsta lasset och tackats för detta med applåder och hjältestatus. Det räcker inte. Alla som arbetar i välfärden ska också ha fler kollegor och arbetspass man orkar med och bli lyssnade på av sin arbetsgivare. Att jobba i välfärden är något av det viktigaste man kan göra. En god arbetsmiljö är dessutom grundläggande för att kunna utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt och ta hand om samt bemöta människor. Dock finns ett område som behöver stärkas markant, nämligen en jämställd arbetsmiljö. Forskning konstaterar att det finns skillnader mellan mans- och kvinnodominerade branscher. De flesta arbetande kvinnorna i Sverige finns inom offentlig sektor och i kontaktyrken med människors behov av omsorg i fokus. En högre andel kvinnor än män kan inte bestämma när arbetsuppgifterna kan utföras och arbetet är psykiskt ansträng­ande med hög arbetsbelastning. Utsattheten för hot, våld och sexuella trakasserier på arbetet är högre bland kvinnor. Det finns även skillnader i hur man ser på krav på mäns och kvinnors kunskap och utbildning i användandet av olika hjälpmedel och maskiner.

Könsskillnaden är relativt stor till nackdel för kvinnor gällande psykisk ohälsa på arbetsmarknaden. Besvär som är direkt kopplade till organisatorisk och social arbetsmiljö med symptom som oro, ångest, minnesproblem, koncentration och tanke­förmåga, sömnstörningar, trötthet samt utmattningssyndrom.

Ett annat exempel är rätten till skyddskläder och arbetskläder. Inom industri och teknik tillhandahåller arbetsgivaren både skyddskläder och arbetskläder medan personal inom vård och omsorg får arbetskläder närmast kroppen men inte arbetsskor, detta trots patientnära arbete och kontakt med kroppsvätskor som kan innehålla smitta.

Personal inom vård, skola och omsorg har som arbetsuppgift att vistas utomhus vilket ställer krav på vattentäta, varma samt svala kläder och skor. Ansvaret för en trygg och säker arbetsmiljö ligger således på den enskilde arbetstagaren i större omfattning inom kvinnodominerade yrken.

Historiskt har arbetsmiljölagstiftningen utgått från industrin. Samhällets makt­struktur är en annan förklaring.

Vi kan inte acceptera denna ojämställdhet och ojämlikhet. Kvinnor och män inom offentlig sektor ska ha lika tillgång till arbetsskor och arbetskläder.

 

 

Zara Leghissa (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Ida Karkiainen (S)

Linus Sköld (S)