Motion till riksdagen
2022/23:1531
av Cecilia Engström (KD)

Permanent sommartid


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att lyfta frågan om tidsomställningen under Sveriges EU-ordförandeskap och tillkännager detta för regeringen.
  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avskaffa omställning av tiden och i stället införa permanent sommartid i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

EU-parlamentet röstade i mars 2019 för att med start år 2021 sluta ställa om klockan med en timme en gång på hösten och en gång på våren. Beslutet innebär att EU-parlamentet röstat för kommissionens förslag att sluta med sommar- och normaltid (sk vintertid). EU-parlamentet vill att länderna samordnar sina beslut så att eventuella tidsskillnader mellan länder med sommar- respektive normaltid inte stör den inre marknaden. För att beslutet ska verkställas behövs även ett samtycke från Ministerrådet, något som ännu inte har kommit. Därför bör Sverige lyfta frågan under sitt ordförande­skap våren 2023.

Sommartiden infördes permanent i Sverige 1980. Sedan dess har svenskarna vridit fram klockan en timme på våren och vridit tillbaka den på hösten. Att ställa om klockan en timme påverkar oss och ger en negativ inverkan på hälsan. Sömnbristen leder till exempel till att antalet hjärtinfarkter går upp med tre till fem procent dagarna efter vi ändrat tid. Det är en extra belastning för systemet, att både ställa om rytmen och att få sova lite mindre. Det är mycket bättre att vi går upp lite tidigare och är ute lite mer. Vi är ute alldeles för lite i dagens samhälle. Att ha det som ljusast kl 12 lever kvar från jordbrukssamhället då det ansågs vara mitt på dagen. Vi gick upp när solen gick upp och började förbereda oss på att gå till sängs när solen gick ner. Nu har vi förskjutit hela samhället tre till fyra timmar. Att flytta den ljusaste timmen till kl 13 skulle därför snarare påverka oss positivt än negativt.  

Det finns forskning som visar på att det är negativt för hälsan men även för beteendet och till och med, hävdar en del, för samhällsekonomin. Forskning visar att det är bättre för hälsan att ha mer ljus på kvällen. Dessutom skulle elförbrukningen minska med 3 % om vi hade sommartid även på vintern. Därför borde vi överväga att helt avskaffa vintertid och i stället införa permanent sommartid i Sverige.

Det är vetenskapligt bevisat att minskad ljustillgång ökar antalet depressioner i samhället. Därför upplevs det som särskilt negativt att ställa tillbaka klockan på hösten, eftersom det innebär att eftermiddagarna blir mörka tidigare och vi upplever dagarna kortare, när vi övergår till normaltid. Även om det blir ljust en timma tidigare på mor­gonen så är det oftast mörkt när man går till jobbet på morgonen och mörkt när man kommer hem ifrån jobbet eller skolan.

I några länder, till exempel Island och Argentina, har man inte omställning till sommar­tid, men däremot en tidszon som kan liknas vid permanent sommartid. Dessa länder får därmed ljusare kvällar på sommaren och ljusare eftermiddagar på vintern. Det vore en fördel för Sverige att få det på samma sätt.

De flesta svenskar vill slippa omställningen av tiden. En undersökning som opini­onsundersökningsföretaget Yougov gjorde 2014 visade att över hälften av svenskarna – 54 procent – tycker att vi borde ha samma tid året om. Yougov intervjuade över 1 000 personer mellan 18 och 74 år om deras inställning till sommartid, via sin internetpanel.

När regeringen måste besluta om Sverige ska ha ständig sommartid eller ständig vintertid bör därför valet vara ständig sommartid. Det bör riksdagen ställa sig bakom.

 

 

Cecilia Engström (KD)