Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en annan reglering av hummerfisket och tillkännager detta för regeringen.
Dagens hummerfiske är tillåtet i tre månader, varav två månader är gemensamt för fritidsfiskare och yrkesfiskare. Trots begränsningar hotar ett ökande fritidsfiske framtiden för yrkesfisket. Enligt Havs- och vattenmyndigheten finns det betydligt fler fritidsfiskare än yrkesfiskare som fiskar hummer.
Sveriges lantbruksuniversitet beräknade 2013 att det fanns cirka 100 000 hummertinor i havet. Cirka 10 procent av tinorna användes för yrkesfiske. I Agenda 2030:s mål för hållbar utveckling finns att ”säkerställa tillträde för småskaliga icke-industriella fiskare till marina resurser och marknader”. Men ekonomisk hållbarhet för småskaliga yrkesfiskare förutsätter att fritidsfisket begränsas och kontrolleras. För närvarande saknas krav på loggbokföring och statistikföring för fritidsfiskare. Bristande kontroll bidrar till ett omfattande tjuvfiske där fritidsfiskare kan använda för många hummertinor, tjuvdra tinor och sälja hummer olagligt.
År 2017 ändrades antalet tillåtna hummertinor för fritidsfiskare till sex stycken, och Havs- och vattenmyndigheten har informerats av yrkesfiskare om att tjuvfiske med för många hummertinor och olaglig försäljning förekommer i stor omfattning.
Frågor som bör ses över för ett mer reglerat hummerfiske. Fritidsfiskare skulle kunna åläggas att anmäla fiske efter hummer till Havs- och Vattenmyndigheten med namn, typ av båt osv. Det skulle underlätta för kustbevakningen och sjöpolisen att kontrollera att fritidsfiskare följer regelverket. Loggbok över hummerfiske kan göras obligatorisk för fritidsfiskare, vilket innebär att Havs- och vattenmyndigheten får insyn i hur mycket hummer som fritidsfiskare tar upp. Därmed ges Havs- och vattenmyndigheten bättre insikt i hur fritidsfisket påverkar yrkesfiskarnas verksamhet och kan förebygga tjuvfiske och i förlängningen olaglig försäljning av hummer.
Mattias Jonsson (S) |
Adnan Dibrani (S) |