Motion till riksdagen
2022/23:1464
av Emma Berginger (MP)

Avståndsbaserad skatt på lätt trafik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en avståndsbaserad skatt på lätt trafik och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet nya elbilar ökar snabbt. Enligt statistik från Mobility Sweden var andelen laddbara bilar, dvs elbilar och laddhybrider, 55 procent i september. Hittills i år (2022) uppgår andelen laddbara bilar till 51,4 procent av årets registreringar, jämfört med knappt 42 procent förra året. Det är väldigt positivt, även om försäljningen kan antas mattas av efter att den nya regeringen har skrotat bonusen för nya elbilar. Det är dock helt nödvändigt att ställa om fordonsflottan till fordon utan klimatbelastande utsläpp så snabbt som möjligt och med kommande EU-regleringar kan vi förvänta oss att fordons­flottan på sikt helt kommer att bestå av elbilar.

Men även om elbilen har många fördelar finns det fortfarande en hel del negativa externa effekter: trängsel, olyckor, partiklar från däckslitage, buller (som i högre hastigheter uppkommer inte främst på grund av motorljud utan på grund av friktionen mot vägbanan) och slitage på vägarna. Det här är effekter som innebär kostnader för samhället. Historiskt har man försökt internalisera biltrafikens externa kostnader genom skatt på drivmedel, men då elbilarna inte går på fossila drivmedel innebär det att samhällets intäkter uteblir.

Om vi inte vill att körande av bil ska vara skattefritt i framtiden är det nödvändigt med en förändring. På sikt behöver beskattningen av vägtrafiken reformeras. Att införa en avståndsbaserad skatt är ett bra sätt att hantera frågan. Detta har tidigare utretts för tung trafik, men skulle ha stora fördelar även för den lätta trafiken. En sådan skatt är möjlig att differentiera geografiskt och per fordonstyp. Då blir det möjligt att ha en lägre skatt på bilkörning på landsbygden än inom städer och tätorter. På samma sätt blir det också möjligt att differentiera utifrån fordonets vikt eller om bilen drivs med el eller fossila drivmedel.

Med modern GPS-teknik är det fullt möjligt att registrera hur långt ett fordon har kört och i vilken miljö. Det är dock viktigt att beakta integritetsaspekten, men med tekniska lösningar är det fullt möjligt att begränsa vilken data som registreras så att det inte är möjligt att identifiera exakt var en bil har befunnit sig.

Då ledtiden för att utarbeta och införa en ny vägskatt kan förväntas vara lång – enligt IVL:s studie Vägskatt för personbilar (2020) kan det ta sju till tolv år att införa en ny vägskatt – behöver en ny vägskatt utredas så snart som möjligt. På så sätt står vi redo att genomföra nödvändig reform när andelen elbilar i fordonsflottan blir betydande.

 

 

Emma Berginger (MP)