Motion till riksdagen
2022/23:1358
av Sanne Lennström och Sofia Skönnbrink (båda S)

Stärkt förlossningsvård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över ytterligare åtgärder för att stärka förlossningsvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förlossningsvården är hårt ansträngd och medarbetare vittnar om en tuff och ohållbar arbetsmiljö. Det framkommer även att många barnmorskor lämnar sitt yrke, vilket skapar en utmaning i möjligheten att upprätthålla kontinuitet och kompetens i denna verksamhet. Som en följd av detta blir även utbildningen av nya barnmorskor lidande och det får konsekvenser för den framtida kompetensförsörjningen.

Historiskt sett har Akademiska sjukhuset i Uppsala på många sätt varit ett föredöme i att arbeta strategiskt med att skapa arbetsmetoder och rutiner för att stärka både kvaliteten i vården men även tryggheten i förlossningsvården. Stor emfas har lagts på forskning, vilket har gjort att Akademiska legat i framkant på många sätt. En del av fram­gångsreceptet är att ha en god sammanhållning i arbetsgruppen, skapa en tvärprofes­sionell samverkan och ha former för stor delaktighet och inflytande hos medarbetare. Dock har även detta sjukhus haft tuffa utmaningar i nutid och trycket har ökat enormt på förlossningen.

Det är oerhört viktigt att varje kvinna som kommer till förlossningen möter den tid, stöd och vård som hon behöver för en lika delar trygg som säker förlossning. Detta gäller både mamma och barn. Du ska inte behöva känna oro inför din förlossning.

Förlossningen vid Akademiska sjukhuset har en historia av att arbeta strategiskt och målmedvetet för att utveckla arbetsmetoder och rutiner för att stärka den medicinska kvaliteten och tryggheten i vården. Man har även lagt stort fokus på forskning och utveckling som gjort att Akademiska ligger i framkant i många avseenden. En fram­gångsfaktor i arbetet har varit en god sammanhållning i arbetsgruppen, stark tvär­professionell samverkan och stor delaktighet och inflytande hos medarbetarna. De sen­aste åren har dock utmaningarna eskalerat och situationen i Uppsala påverkas dels av BB-krisen i Stockholm, dels av ökat tryck på förlossningen. Det är viktigt att varje födande kvinna får den tid, det stöd och det medicinska omhändertagande som behövs för en trygg och säker förlossning. Detta både för att skapa en positiv upplevelse och för att förebygga risken för medicinska skador.

Den förra regeringen har genomfört kraftfulla ekonomiska satsningar på förloss­ningsvården och det är av största vikt att dessa kommer verksamheten till del. Denna typ av satsningar bör inte bara bestå utan utvecklas. En barnmorska per födande bör vara målet. Detta skulle ge tryggare förlossningar för den födande och bättre arbetsmiljö för barnmorskor. En god arbetsmiljö behövs för att skapa både kvalitet och trygghet. Handledare med erfarenhet kan också korta startsträckan för att få in nya, kompetenta barnmorskor till förlossningsvården. Här behöver man se över hur incitamenten till att ta detta viktiga uppdrag kan skapas. Självfallet måste även alla privatiseringar gällande förlossningsvården hållas borta för att inte påverka verksamheten och tillgången till förlossningsvård.

 

 

Sanne Lennström (S)

Sofia Skönnbrink (S)