Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om forskning om och behandling av lipödem och tillkännager detta för regeringen.
Lipödem är en kronisk sjukdom som beror på en störning i fettvävnaden som gör att fettcellerna blir större. Det leder till att delar av kroppen – ofta rumpa, lår och underben – får stora fettdepåer medan resten av kroppen är opåverkad.
Lipödem är med största sannolikhet en ärftlig sjukdom. Den drabbar i stort sett endast kvinnor och debuterar vid hormonella förändringar, till exempel pubertet. Könshormon, östrogen anses ha en utlösande effekt på sjukdomen. Lipödem beskrivs som en smärtsam fettvävssjukdom, där syrebrist i vävnaden och följande nekros av fettceller orsakar smärta. Den minskade elasticiteten i hud och bindväv, nedsatt rörlighet på grund av smärta och ledbesvär kan även ha negativ inverkan på effektiviteten i venösa och lymfatiska systemet.
Trots att lipödem beskrevs redan 1940 finns stora kunskapsluckor på området, både när det gäller diagnostik och behandling. För de flesta som arbetar inom vården är lipödem ännu okänt. Diagnoskoden för lipödem började gälla i Sverige först 2017, så ännu finns ingen statistik tillgänglig över antalet diagnosticerade eller behandlade för lipödem.
Kunskapen om sjukdomen inom primär-, akut-, smärt- och överviktssjukvården är nästan noll så ofta feldiagnostiseras lipödem som fetma eller lymfödem. Detta orsakar stort lidande för patienterna och är kostsamt för samhället eftersom många patienter får felaktig behandling såsom gastric bypass eller felaktiga råd om kost och motion som försämrar deras tillstånd. Sjukdomen kan behandlas och sjukdomsförloppet hejdas men då krävs tidig behandling. Idag får många patienter själva stå för kostnaden för sin behandling och det kan röra sig om hundratusentals kronor när det kommer till fettsugning. En behandling som är självklar i många andra länder och det enda som hjälper patienter som inte får vård i tid. Sjukdomen behöver uppmärksammas genom forskning och riktlinjer för behandling.
Marianne Fundahn (S) |
|