Sverige är världsledande på trafiksäkerhet och har länge arbetat med barnsäkerhet i bil. Nollvisionen innebär ett etiskt ställningstagande för att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. I februari 2020 meddelade den dåvarande regeringen ett nytt etappmål för omkomna och skadade i trafiken som bland annat innehåller en halvering av antalet omkomna i trafiken till 2030.
Enligt polisen och Transportstyrelsens statistik har 29 barn mellan 0–6 år omkommit och 608 barn har skadats allvarligt eller mycket allvarligt i trafikolyckor under åren 2011–2021. Hittills i år har två barn under 6 år omkommit i vägtrafikolyckor.
Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har fastställt att det säkraste sättet för små barn att färdas i bil är att åka i bakåtvänd bilbarnstol.
I en undersökning som Volvia försäkring och NTF genomfört framgår det dock att ett av fyra (24 procent) barn under 4 år och fler än hälften (51 procent) av landets alla treåringar åker framåtvänt. Detta är något som kan ha livsavgörande konsekvenser vid en krock då risken för ett barn att skadas allvarligt är fem gånger högre om barnet sitter framåtvänt istället för bakåtvänt.
NFT rekommenderar därför bakåtvänt åkande upp till 4-5 års ålder, gärna längre.
Som småbarnsförälder är det inte alltid lätt att navigera i djungeln av råd och rekommendationer och det råder ofta en okunskap och brist på information kring vilka risker barnet utsätts för om det vänds framåt i bilen för tidigt.
En del väljer att följa tillverkarnas åldersspann vilka inte alltid är förenliga med svensk standard men många motiverar också sitt val att vända barnet framåt med att det blivit för stort för den bakåtvända stolen och måste ha böjda ben.
Att barnet åker med böjda ben påverkar inte säkerheten men det gör riktningen på bilstolen. Placeringen av barnet i bilen är därför oerhört viktig och rekommendationer är inte tillräckligt.
Att lagstifta skulle inte bara hjälpa föräldrar att göra rätt val gällande sina barns säkerhet utan också sätta press på tillverkarna att utveckla bakåtvända stolar för större barn.
Enligt nuvarande lagstiftning finns inga krav på vilken typ av bilstol som ska användas vid vilken ålder och det är därför helt lagligt att vända en ettåring framåt i bilen trots att det vid krock är förenat med livsfara.
Möjligheten att lagstifta om bakåtvänt åkande för små barn bör därför ses över för att på så sätt minimera risken för allvarliga skador vid trafikolyckor.
Åldern på bilstolen har också betydelse för säkerheten. Enligt NTF är livslängden på en bilbarnstol 10 år och ett babyskydd max 7 år. Eftersom materialet i bilbarnstolen åldras finns risk för att det blir sprött och inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock. Därför bör det utredas om det ska vara otillåtet att använda eller sälja bilstolar som är uttjänta. Detta bör riksdagen tillkännage för regeringen.
Angelica Lundberg (SD) |
|