Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Initiativ Gryning tillgängligt i hela landet och tillkännager detta för regeringen.
Ett grovt brott mot en kvinna i en nära relation måste prioriteras, hanteras och omhändertas med samma engagemang av hela polisorganisationen som vid gängkriminalitet och andra grova brott. Initiativ Gryning visar att det är möjligt för polisen och myndigheterna att med större samverkan och precision stoppa mäns våld mot kvinnor, och samtidigt stötta och skydda brottsoffret.
Polisen i region Stockholm startade 2019 Initiativ Gryning för att ytterligare intensifiera arbetet mot våld i nära relationer och mot mäns brott mot kvinnor och barn. Initiativ Gryning drivs parallellt med arbetet mot skjutvapenvåld och annan gängkriminalitet.
I arbetssättet ingår bland annat översyn av kontaktförbud, ökat fokus på kända gärningsmän, stöd till utredningsorganisationerna så att rätt resurser används när larm om brott i hemmet inkommer.
Inom ramen för Initiativ Gryning prioriteras det dödliga våldet i hemmet. Frågan om hur mäns våld mot kvinnor ska stoppas hanteras på ledningsnivå i polisorganisationen, i utbildningar och genom samverkan med andra aktörer. Med ett starkt stödsystem runt brottsoffret och ett ökat fokus på gärningsmännen, till exempel psykologiska profileringar, och utryckningar av piketpolisen vid överträdelser, visar samhället att mäns våld mot kvinnor tas på största allvar.
Mirja Räihä (S) |
|