Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten och det allmänna bör redovisa löneskatter (s.k. arbetsgivaravgifter) på lönebesked och tillkännager detta för regeringen.
De svenska skatterna är bland de högsta i världen. Samtidigt råder det en djup okunskap om hur mycket vi betalar i skatt. En avgörande förklaring till detta är alla dolda skatter. Detta är ett demokratiskt problem när medborgarna i ett högskatteland som Sverige inte ges rimliga möjligheter att utvärdera hur våra skattepengar används. Ett mer transparent skattesystem möjliggör en sådan kunskap och en logisk början är att alla uppmärksammas på hur mycket av deras lön som beskattas.
Ett exempel på en dold skatt är den allmänna löneavgiften. Det är en del av arbetsgivaravgiften som inte är kopplad till några förmåner eller socialförsäkringar. Den infördes för att finansiera den svenska EU-avgiften i samband med det svenska medlemskapet 1995. Sedan dess har skatten ökat mycket kraftigt och den är idag nästan 12 procent utan någon koppling till medlemsavgiften i EU.
Ett första steg är att synliggöra hur mycket arbetsgivaren betalar in i skatt på den lön som en medarbetare har. Idag redovisas den preliminärskatt som företaget betalar in åt medarbetarna, men sällan framgår det hur mycket som utgörs av löneskatter (s.k. arbetsgivaravgifter).
Hans Eklind (KD) |
Yusuf Aydin (KD) |