Det finns ett oerhört starkt signalvärde i att ge all blåljuspersonal hög status i vårt samhälle. De är vår vilja och lagarnas förlängda arm, de är ordning och reda i en rättsstat och de är en betydande del av den trygghet som nationen förlitar sig på närhelst medborgarna behöver hjälp.
Tjänstemannastatus innebär ett starkare rättsskydd för den som åtnjuter statusen. Det finns något starkt rättrådigt i att, med lagens hjälp, visa att det är ett allvarligt brott att ge sig på blåljuspersonal genom hot och våld. Vår blåljuspersonal är samhällets stöttepelare, det är därför djupt moraliskt riktigt att genom lag visa att de som verbalt hotar och med våld ger sig på blåljuspersonal ges stränga straff.
Poliser, ambulansförare, taxichaufförer och lokförare har alla tjänstemannastatus. Brandmän och räddningstjänstpersonal har det inte.
Det finns en tydlig orättvisa inbyggd i vårt system gällande tjänstemannastatus, blåljuspersonalen värderas i lagens perspektiv som olika viktiga, en värdering som inte hör hemma i dagens samhälle.
Våldet mot brandmän och räddningstjänstpersonal ökar. Idag har räddningstjänsten ett helt annat säkerhetsläge att kalkylera med när larmet går och utryckningsfordonen i livsavgörande fart ger sig iväg med sirenerna på, än för bara något årtionde sedan. Allt oftare måste räddningsfordonet av säkerhetsskäl stå och vänta vid en utryckning tills polis kan anlända och sedan eskortera räddningstjänsten in till räddningsområdet.
Det är numera olagligt att sabotera en pågående räddningsinsats. Det är bra, men långtifrån tillräckligt då tillämpningen av lagen har mycket kvar att önska då väldigt få blir dömda.
En räddningsledare inom räddningstjänsten har rätt att bereda sig och sin personal tillträde till annans fastighet, rätt att avspärra och utrymma områden och att använda, föra bort eller förstöra annans egendom samt göra annat ingrepp i annans rätt. Det är därför utom rimligt tvivel att räddningstjänstens personal utövar myndighetsutövning och det finns därigenom inget formellt hinder för att brandmän ska omfattas av 17 kap. 1 § brottsbalken, dvs. inneha tjänstmannastatus.
Brandmännen och räddningstjänstens personal går till arbetet varje dag med livet som insats. Deras arbete utförs årets alla dagar och dygnets alla timmar och minuter. Allt för att alla vi andra alltid och varje sekund ska kunna känna oss trygga och säkra. Det är därför mycket värdefullt att samhället visar den respekt tillbaka som de förtjänar och inför tjänstemannastatus för all blåljuspersonal, inte minst för brandmännen och annan räddningstjänstpersonal.
Det ska även utdömas hårdare straff vid brott mot blåljuspersonal. Det är en mycket viktig samhällssignal att med lagens kraft skydda våra samhällsbärare.
Ann-Sofie Alm (M) |
|