Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att trafik med A-traktorer måste bli säkrare och att åtgärder behövs och tillkännager detta för regeringen.
När ungdomar förolyckas är det en tragedi som berör väldigt många människor väldigt djupt. Under fem år, mellan 2017 och 2021, omkom sammanlagt sex personer i trafikolyckor där A-traktorer var inblandade.
Under hösten i år, 2022, har fyra ungdomar omkommit inom loppet av bara tre veckor.
Det går inte att vrida tiden bakåt och få ungdomarna tillbaka hur mycket man än önskar och vill. Men det går att förändra så att inte fler ungdomar ska ryckas ifrån oss och lämna familj och vänner i bottenlös sorg och saknad.
Riksdagen bör därför, med alla medel till buds, förhindra att fler olyckor sker och den här motionen påvisar några förslag som riksdagen bör anta och tillkännage för regeringen.
En A-traktor är ett motordrivet fordon som ursprungligen var tänkt att dra fordon eller arbetsredskap. Numera används A-traktorn som ett transportmedel för ungdomar mellan 15 och 18 år. A-traktorn har en konstruktiv hastighet om 30 km/h, vilket betyder att den inte får framföras fortare än så på horisontell väg. Det krävs körkort för mopedklass, s.k. AM-behörighet, eller ett traktorkort. Man kan även framföra en A‑traktor med en annan, högre, behörighet.
En A-traktor innebär mobilitet och därmed en känsla av frihet för ungdomar. Det kan också betyda ett ökat eget ansvar för ungdomen. För att en ungdom ska kunna framföra sin A‑traktor behövs bränsle som är kostsamt, det kan då leda till att denne tar ett arbete för att få råd att tanka.
Antalet A-traktorer som framförs på våra vägar har ökat kraftigt, och polisen har påvisat, och larmat om, att det är ett omfattande problem med att A-traktorerna är trimmade och framförs i hastigheter som för en helt vanlig bil.
För att förhindra att fler dödsoffer krävs, att fler olyckor sker, behövs förändring i lagstiftningen och riksdagen förslås därför ställa sig bakom följande:
A-traktorer ska vara utrustade med ett trepunktsbälte per passagerare och plats och därmed begränsas antalet passagerare i fordonet.
Ungdomen skall få en prövotid med minst två år med AM-behörighet, ett intensivt medvetandegörande av detta kan sporra ungdomen till att framföra fordonet lagligt, tryggt och säkert.
En A-traktor ska omfattas av samma regelverk gällande sommar- och vinterdäck som en vanlig bil.
Utbildningen för AM-behörighet ska vara anpassad för att kunna framföra ett fordon med fyra hjul, samt likt en bilkörkortsutbildning påvisa de allvarliga risker som finns med att framföra ett fordon på en trafikerad väg, på landsbygden liksom i ett tätbebyggt område.
A-traktorers LGF-skylt ska synliggöra fordonet för övriga trafikanter och placeringen av skylten behöver därför regleras för att uppnå detta. Varnande belysning om LGF bör även den reglerat placeras på A-traktorn för att varna både mötande och bakomvarande trafikanter. Om så sker kan det utredas huruvida en A-traktor ska kunna framföras i en konstruktiv hastighet, dvs. 30 km/h, eller som en mopedbil, EU-moped klass 1, i 45 km/h.
A-traktorer ska förses med en teknisk kravställan för att försvåra manipulation av hastighetsbegränsningen.
Det bör också bli straffbart, inte bara för den som framför fordonet, utan även kännbart för den som utför manipulationen av hastighetsbegränsningen.
Idag utförs trimning, dvs. manipulation av hastighetsbegränsningen, på bilverkstäder som utan påföljd kan sälja tjänsten till den som så önskar. Att göra en sådan åtgärd straffbar skulle medvetandegöra att det är ungdomarnas liv som står på spel.
Ann-Sofie Alm (M) |
|