Försvarsutskottets betänkande

2022/23:FöU9

 

En ny lag om viktigt meddelande till allmänheten

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om varnings- och informationssystemet­ Viktigt meddelande till allmänheten (VMA-systemet).

I propositionen föreslår regeringen en ny lag som samlar och författningsreglerar grunderna för VMA-systemet samt ett antal ändringar i befintliga relaterade lagar i syfte att tydliggöra regelverk och förfaranden kring VMA-systemet.

Enligt regeringen syftar förslaget till att säkerställa ett effektivt, robust och säkert varningssystem till skydd för människor, egendom och miljö såväl i fredstid som vid höjd beredskap och ytterst krig.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Inga följdmotioner har väckts i ärendet.

 

 

Behandlade förslag

Proposition 2022/23:77 En ny lag om viktigt meddelande till allmänheten.

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Bakgrund

Propositionens huvudsakliga innehåll

Utskottets överväganden

Lag om viktigt meddelande till allmänheten

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

1 Förslag till lag om viktigt meddelande till allmänheten

2 Förslag till lag om ändring i lagen (1988:97) om förfarandet hos kommunerna, förvaltningsmyndigheterna och domstolarna under krig eller krigsfara m.m.

3 Förslag till lag om ändring i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor

4 Förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696)

5 Förslag till lag om ändring i lagen (2022:482) om elektronisk kommunikation

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

Regeringens lagförslag

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om viktigt meddelande till allmänheten,

2. lag om ändring i lagen (1988:97) om förfarandet hos kommunerna, förvaltningsmyndigheterna och domstolarna under krig eller krigsfara m.m.,

3. lag om ändring i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor,

4. lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696),

5. lag om ändring i lagen (2022:482) om elektronisk kommunikation.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:77 punkterna 1–5.

 

Stockholm den 23 maj 2023

På försvarsutskottets vägnar

Peter Hultqvist

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Peter Hultqvist (S), Jörgen Berglund (M), Helén Pettersson (S), Björn Söder (SD), Johan Andersson (S), Helena Bouveng (M), Anna Starbrink (L), Erik Ezelius (S), Alexandra Anstrell (M), Mikael Oscarsson (KD), Mikael Larsson (C), Lars Püss (M), Emma Berginger (MP), Lars Wistedt (SD), Camilla Brunsberg (M), Lena Johansson (S) och Birger Lahti (V).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

En utredare fick i februari 2021 i uppdrag att biträda Justitiedepartementet med att genomföra en översyn av systemet för att varna allmänheten i fred och krig (Ju2021/00433). I uppdraget ingick att föreslå en mer sammanhållen författningsreglering av hela systemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA-systemet) som ska vara tillämpligt för varning i fred och krig. Utredaren skulle även undersöka behovet av anpassningar, t.ex. när det gäller behörigheter i systemet och meddelandetyper, samt tydliggöra ansvars­fördelningen mellan systemets aktörer. Uppdraget redovisades i februari 2022 genom promemorian Viktigt meddelande till allmänheten – en översyn av VMA-systemet (Ds 2022:1). Promemorian har remissbehandlats. Remissyttrandena finns tillgängliga i Justitiedepartementet (Ju2022/00440).

Regeringen proposition behandlar även den del av betänkandet Struktur för ökad motståndskraft (SOU 2021:25) som avser förslag om ändring i lagen (1988:97) om förfarandet hos kommunerna, förvaltningsmyndigheterna och domstolarna under krig eller krigsfara m.m. Förslaget innebär sammanfattningsvis att regeringens möjlighet att i krig överlåta sina uppgifter till en länsstyrelse även ska gälla i förhållande till en civilområdesansvarig länsstyrelse. Betänkandet har remissbehandlats. Remissvaren finns tillgängliga i Justitiedepartementet (Ju2021/00971).

Lagrådet har yttrat sig om lagförslaget och regeringen har följt Lagrådets förslag.

Bakgrund

Varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA-systemet) syftar till att skyndsamt kunna varna och informera allmänheten vid olyckor, svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner och andra allvarliga händelser. VMA-systemet kan användas vid t.ex. kärnkraftsolyckor, terroristattentat, stora bränder och gasutsläpp. Meddelanden som skyndsamt behöver nå allmänheten i sådana situationer – viktiga meddelanden till allmänheten (VMA) – är grundläggande för att kunna skydda medborgare och egendom.

VMA-systemet är inte något tekniskt system utan kan beskrivas som en ordning som vuxit fram över tid mellan ett antal aktörer som på olika sätt är involverade i varning och information till allmänheten genom olika kanaler.

Radio och tv är och har sedan VMA-systemets tillkomst varit de grundläggande kanalerna för varning och information till allmänheten. Av radio- och tv-lagen (2010:696) och nu gällande sändningstillstånd följer att Sveriges Radio AB och Sveriges Television AB på begäran av myndighet kostnadsfritt ska sända meddelanden som är av vikt för allmänheten. Även programföretag inom kommersiell radio och tv är enligt radio- och tv-lagen och sändningstillståndet skyldiga att sända varningsmeddelanden som är av vikt för allmänheten och som ska skydda människor, egendom eller miljö, om en myndighet begär det.

Sedan 2014 kan VMA, som ett komplement till sändning i radio och tv, även sändas via fast och mobil telefoni.

Slutligen kan VMA även sändas genom ljudsignaler från anläggningar för utomhusvarning, i dagligt tal kallade ”Hesa Fredrik”. Anläggningar för utomhusvarning finns i dag i 236 av landets 290 kommuner.

VMA-systemet berör flera olika aktörer, däribland Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, public service-företagen (Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB) och kommunerna.

VMA-systemet är till stor del inte författningsreglerat i dag. I stället regleras VMA-systemet framför allt genom avtal och överenskommelser mellan systemets olika aktörer. Avtalen reglerar inte enbart hur ett meddelande ska sändas, i vilka kanaler och med vilken skyndsamhet. De avser även frågor om när VMA-systemet får användas och vilka som är behöriga att begära sändning av VMA.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Regeringen föreslår en ny lag om varnings-och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA-systemet). I den nya lagen samlas och författningsregleras grunderna för VMA-systemet. Enligt regeringen syftar förslaget till att säkerställa ett effektivt, robust och säkert varningssystem till skydd för människor, egendom och miljö såväl i fredstid som vid höjd beredskap och ytterst krig.

Utöver en ny lag om viktigt meddelande till allmänheten föreslår regeringen även ändringar i befintliga relaterade lagar i syfte att tydliggöra regelverk och förfaranden kring VMA-systemet.

 Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

 

Utskottets överväganden

Lag om viktigt meddelande till allmänheten

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om viktigt meddelande till allmänheten samt följdändringar i andra lagar.

Propositionen

Regeringen föreslår att ny lag om varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande till allmänheten (VMA-systemet) ska införas. Enligt regeringens förslag ska flyglarmet inordnas i VMA-systemet och regleras i den nya lagen. Vidare ska regeringen enligt förslaget få begära sändning av VMA. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer ska få meddela ytterligare föreskrifter eller i enskilda fall besluta om vilka som därutöver ska få begära sändning av VMA. En begäran om sändning av ett VMA ska göras till samhällets alarmeringstjänst. Samhällets alarmeringstjänst ska ta emot och vidareförmedla en begäran till den eller dem som ansvarar för sändning av meddelandet. Ett VMA om flyglarm ska få sändas i utomhusvarningssystemet utan att en begäran om sändning har gjorts hos samhällets alarmeringstjänst. Sändning av ett VMA om varning och information ska få begäras när det finns fara för liv eller hälsa eller för omfattande skada på egendom eller miljö, om meddelandet omedelbart behöver nå allmänheten för att förhindra eller begränsa faran eller skadan. Sändning av ett VMA om flyglarm ska få begäras vid fara för luftanfall.

Regeringen föreslår vidare att VMA ska sändas i ljudradio och tv samt till terminalutrustning. Den som begär sändning av VMA ska få begära att ett meddelande även ska sändas som ljudsignaler i anläggningar för utomhusvarning. Utomhusvarningssystemet ska regleras i den nya lagen. Den nya lagen ska innehålla en upplysning om att bestämmelser om skyldighet att sända viktiga meddelanden till allmänheten finns i radio- och tv-lagen. Bestämmelserna i radio- och tv-lagen ska justeras med anledning av den nya lagen. En leverantör av medietjänster som sänder meddelanden i tv enligt den nya lagen ska så snart det är möjligt utforma meddelandena så att de är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

I lagen om elektronisk kommunikation ska det förtydligas att mobiloperatörernas skyldigheter gäller meddelanden enligt den nya lagen. Vid VMA om flyglarm ska den myndighet som regeringen bestämmer ansvara för sändning i anläggningar för utomhusvarning. I övriga fall ska kommunerna ansvara för sändning i anläggningar för utomhusvarning, om det finns sådana anläggningar inom kommunen. Kommunens ansvar för sändning ska även gälla vid beredskapslarm. Kommunen ska genomföra regelbundna prov av anläggningar för utomhusvarning, om det finns sådana anläggningar inom kommunen. I samband med sådana prov ska kommunerna se till att allmänheten informeras om provet och ljudsignalerna. Regeringens möjlighet att i krig överlåta sina uppgifter till en länsstyrelse ska även gälla i förhållande till en civilområdesansvarig länsstyrelse.

Den nya lagen och övriga lagändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att det inte har väckts några motioner med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen bör anta regeringens lagförslag av de skäl som anförs i propositionen. Propositionen tillstyrks i sin helhet. 

 

 

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2022/23:77 En ny lag om viktigt meddelande till allmänheten:

1. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om viktigt meddelande till allmänheten.

2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1988:97) om förfarandet hos kommunerna, förvaltningsmyndigheterna och domstolarna under krig eller krigsfara m.m.

3. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.

4. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696).

5. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2022:482) om elektronisk kommunikation.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag

1 Förslag till lag om viktigt meddelande till allmänheten

2 Förslag till lag om ändring i lagen (1988:97) om förfarandet hos kommunerna, förvaltningsmyndigheterna och domstolarna under krig eller krigsfara m.m.

3 Förslag till lag om ändring i lagen (2003:778) om skydd mot olyckor

4 Förslag till lag om ändring i radio- och tv-lagen (2010:696)

5 Förslag till lag om ändring i lagen (2022:482) om elektronisk kommunikation