Finansutskottets betänkande

2022/23:FiU36

 

En pilotordning för distribuerad databasteknik

 

Sammanfattning

Utskottet ställer sig bakom regeringens proposition. Propositionen behandlar frågor med anledning av EU:s förordning om en pilotordning för distribuerad databasteknik som ska börja tillämpas den 23 mars 2023. Förordningen ska möjliggöra utveckling av kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument och utveckling av teknik för distribuerade liggare (distributed ledger technology, DLT) samtidigt som en hög nivå av investerarskydd, marknadsintegritet, finansiell stabilitet och transparens bibehålls och kryphål i regelverket undviks. Regeringen föreslår att ändringar görs i kontoförings­lagen och i lagen om värdepappersmarknaden som innebär att Finansinspek­tionen ska få ta ut avgifter för prövning av ansökningar enligt förordningen och att definitionen av finansiella instrument kompletteras så att det framgår att den inbegriper även sådana instrument som emitteras genom DLT. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 23 mars 2023.

 

Behandlade förslag

Proposition 2022/23:39 En pilotordning för distribuerad databasteknik.

 

Innehållsförteckning

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Utskottets överväganden

En pilotordning för distribuerad databasteknik

Bilaga 1
Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Bilaga 2
Regeringens lagförslag

 

 

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

 

 

En pilotordning för distribuerad databasteknik

Riksdagen antar regeringens förslag till

1. lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument,

2. lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2022/23:39 punkterna 1 och 2.

 

Stockholm den 16 februari 2023

På finansutskottets vägnar

Edward Riedl

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Mikael Damberg (S), Oscar Sjöstedt (SD), Gunilla Carlsson (S), Dennis Dioukarev (SD), Jan Ericson (M), Adnan Dibrani (S), Ida Drougge (M), Hans Eklind (KD), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Carl B Hamilton (L), Mattias Eriksson Falk (SD), Eva Lindh (S), Joakim Sandell (S), Ilona Szatmári Waldau (V) och Marielle Lahti (MP).

 

 

 

 

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I proposition 2022/23:39 En pilotordning för distribuerad databasteknik föreslår regeringen ändringar i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument och i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden med anledning av EU:s förordning om en pilotordning för distribuerad databasteknik som ska börja tillämpas den 23 mars 2023. Förslagen innebär att Finansinspektionen ska få ta ut avgifter för prövning av ansökningar enligt förordningen och att definitionen av finansiella instrument ska kompletteras så att det framgår att den inbegriper även sådana instrument som emitteras genom teknik för distribuerade liggare. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 23 mars 2023.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut återges i bilaga 1. Regeringens lagförslag finns i bilaga 2.

Lagförslagen har granskats av Lagrådet.

I propositionen finns en redogörelse för ärendets beredning fram till regeringens beslut om propositionen.

 

 

 

 

Utskottets överväganden

En pilotordning för distribuerad databasteknik

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till ändringar i lagen om värde­papperscentraler och kontoföring av finansiella instrument och lagen om värdepappersmarknaden. Ändringarna föranleds av EU:s förordning om en pilotordning för distribuerad databasteknik.

 

Propositionen

EU:s förordning om en pilotordning för DLT

Europeiska kommissionen föreslog i september 2020 en förordning för att främja införandet av banbrytande teknik inom finanssektorn, inbegripet införandet av teknik för distribuerade liggare, kallad DLT (COM(2020) 594). Tekniken används av finansiella marknadsinfrastrukturer för att tillhandahålla handels- och avvecklingstjänster eller en kombination av sådana tjänster för kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument. Det är enligt kommissionen viktigt att säkerställa att lagstiftningen om finansiella tjänster inom EU är rustad för den digitala tidsåldern och bidrar till en framtidssäkrad ekonomi för medborgarna, bl.a. genom att möjliggöra användning av innovativ teknik.

EU:s förordning om en pilotordning för DLT trädde i kraft den 22 juni 2022 och börjar tillämpas den 23 mars 2023. Enligt förordningen har den nuvarande EU-lagstiftningen om finansiella tjänster inte utformats med teknik för distribuerade liggare och kryptotillgångar i åtanke, och den innehåller bestämmelser som potentiellt kan förhindra eller begränsa användningen av teknik för distribuerade liggare vid emission, handel och avveckling av kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument.

En distribuerad liggare är enligt förordningen ett informationsregister över transaktioner som delas via, och är synkroniserat mellan, ett antal DLT-nätverksnoder med hjälp av en konsensusmekanism. En DLT-nätverksnod är en enhet eller process som ingår i ett nätverk och som innehåller en fullständig eller partiell kopia av register över alla transaktioner med en distribuerad liggare. Med konsensusmekanism avses de regler och förfaranden genom vilka en överenskommelse nås mellan DLT-nätverksnoder om att en transaktion är validerad.

För att möjliggöra utveckling av kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument och utveckling av teknik för distribuerade liggare, samtidigt som en hög nivå av investerarskydd, marknadsintegritet, finansiell stabilitet och transparens bibehålls och kryphål i regelverket undviks, är det enligt förordningen lämpligt att inrätta en pilotordning för marknadsinfrastrukturer som baseras på teknik för distribuerade liggare för att testa sådana DLT-marknadsinfrastrukturer. Dessa strukturer är DLT-baserade multilaterala handelsplattformar, DLT-avvecklingssystem eller DLT-baserade handels- och avvecklingssystem. Förordningen fastställer bl.a. krav på specifikt tillstånd för DLT-marknadsinfrastrukturer och deras operatörer i fråga om att driva handel med och avveckling av transaktioner med kryptotillgångar som klassificeras som finansiella instrument. Specifikt tillstånd kan sökas av juridiska personer som har auktoriserats som värdepapperscentraler enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012, kallad EU:s förordning om värdepapperscentraler, eller som har tillstånd som värdepappersföretag eller för att driva reglerad marknad enligt Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU av den 15 maj 2014 om marknader för finansiella instrument och om ändring av direktiv 2002/92/EG och av direktiv 2011/61/EU, kallat direktivet om marknader för finansiella instrument.

Hänvisningsteknik

Regeringen föreslår att hänvisningar till EU-förordningen ska vara dynamiska, dvs. avse förordningen i den lydelse som gäller vid varje tidpunkt.

Behörig myndighet

Regeringen bedömer att valmöjligheten enligt EU-förordningen att utse en särskild behörig myndighet inte bör utnyttjas.

Avgifter för Finansinspektionens verksamhet

Regeringen föreslår att Finansinspektionen ska få ta ut avgifter för prövning av ansökningar enligt EU-förordningen.

Finansiella instrument enligt direktivet om marknader för finansiella instrument

Regeringen föreslår att definitionen av finansiella instrument i lagen om värdepappersmarknaden ska kompletteras på motsvarande sätt som definitionen i direktivet om marknader för finansiella instrument så att det framgår att den inbegriper även sådana instrument som emitteras genom teknik för distribuerade liggare. En definition av teknik för distribuerade liggare ska införas i lagen.

Ikraftträdande

Regeringen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 23 mars 2023.

Utskottets ställningstagande

Det har inte väckts någon motion med anledning av propositionen. Utskottet anser att riksdagen av de skäl som anförs i propositionen bör anta regeringens lagförslag.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2022/23:39 En pilotordning för distribuerad databasteknik:

1.Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1998:1479) om värdepapperscentraler och kontoföring av finansiella instrument.

2. Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

 

 

 

Bilaga 2

Regeringens lagförslag