Finansutskottets betänkande
|
Sammanfattning
Utskottet föreslår, på eget initiativ, att riksdagen bemyndigar regeringen att skänka ytterligare försvarsmateriel till Ukraina. Det gäller försvarsmateriel i form av reservdelar och beredskapsvaror till ett värde om högst 1,1 miljarder kronor och försvarsmateriel i form av ammunition med ammunitions-komponenter, minröjningsutrustning och transportfordon till ett värde om högst 2,15 miljarder kronor.
Vidare bemyndigas regeringen att under 2023 besluta om försäljning av ett begränsat antal jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till USA. USA har lanserat ett program för återköp av äldre varianter av AMRAAM mot snabb anskaffning av nya AMRAAM-robotar. Programmet syftar till att donera de återköpta robotarna till Ukraina för att skyndsamt stärka det ukrainska luftförsvaret.
Materielen är sådan som Försvarsmakten kan avvara under en begränsad tid.
Riksdagen föreslås godkänna ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och höja två anslag med totalt 545 miljoner kronor. Vidare föreslås två ökade beställningsbemyndiganden inom utgiftsområde 6 med totalt 2,825 miljarder kronor.
Utskottet föreslår att ärendet avgörs trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.
Behandlade förslag
Utskottet lägger på eget initiativ fram förslag om försvarsmateriel till Ukraina och försäljning av jaktrobotar till USA.
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Bilaga 1
Utskottets förslag till ändrad ram och ändrade anslag 2023
Bilaga 2
Utskottets förslag till ändrade beställningsbemyndiganden 2023
Tabeller
Tabell Ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag 2023
Tabell Ändrade beställningsbemyndiganden 2023
Utskottets förslag till riksdagsbeslut
Ändringar i statens budget för 2023 – Försvarsmateriel till Ukraina och försäljning av jaktrobotar till USA |
Riksdagen
1. bemyndigar regeringen att under 2023 för anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av reservdelar och beredskapsvaror, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 1 100 000 000 kronor,
2. bemyndigar regeringen att under 2023 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av ammunition med ammunitionskomponenter, minröjningsutrustning och transportfordon, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 2 150 000 000 kronor,
3. bemyndigar regeringen att under 2023 besluta om försäljning av ett begränsat antal jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till Amerikas förenta stater som Försvarsmakten kan avvara under en begränsad tid,
4. godkänner ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och anvisar ändrade anslag enligt tabellen i bilaga 1,
5. bemyndigar regeringen att under 2023 ingå ekonomiska åtaganden som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst de belopp och inom de tidsperioder som anges i tabellen i bilaga 2.
Utskottet föreslår att ärendet avgörs trots att det har varit tillgängligt kortare tid än två vardagar före den dag då det behandlas.
Stockholm den 16 augusti 2023
På finansutskottets vägnar
Edward Riedl
Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Edward Riedl (M), Oscar Sjöstedt (SD), Gunilla Carlsson (S), Dennis Dioukarev (SD), Jan Ericson (M), Ingela Nylund Watz (S), Ida Drougge (M), Martin Ådahl (C), David Perez (SD), Carl B Hamilton (L), Mattias Eriksson Falk (SD), Eva Lindh (S), Joakim Sandell (S), Ilona Szatmári Waldau (V), Yusuf Aydin (KD), Linus Lakso (MP) och Fredrik Stenberg (S).
Ärendet och dess beredning
Under budgetperioden kan riksdagen besluta om en ny beräkning av statens inkomster och om nya eller ändrade anslag (9 kap. 4 § regeringsformen). Enligt 9 kap. 16 § första stycket riksdagsordningen (RO) får ett utskott väcka förslag hos riksdagen i ett ämne som hör till dess beredningsområde (utskottsinitiativ). Finansutskottet ska enligt 7 kap. 9 § RO bereda förslag till beslut om statens budget enligt 11 kap. 18 § tredje och femte styckena, dvs. det s.k. rambeslutet och beslut om ändringar i statens budget.
Finansutskottets ordförande har lagt fram ett förslag till utskottsinitiativ. Med detta betänkande ställer sig utskottet bakom förslaget. Med stöd av sin initiativrätt lägger finansutskottet således i detta betänkande fram förslag till ändringar i statens budget för 2023 om försvarsmateriel till Ukraina.
Enligt 10 kap. 4 § RO ska utskottet innan det väcker ett förslag som påverkar statens budget genom ett utskottsinitiativ inhämta behövliga upplysningar och yttranden om inte utskottet finner synnerliga skäl mot det. Bland utskottets underlag finns upplysningar från Regeringskansliet. Utskottet har till följd av den korta beredningstiden inte gett andra utskott tillfälle att yttra sig.
Tidigare ändringsbudgetar under 2023
Riksdagen har vid fyra tillfällen 2023 behandlat förslag till ändringar i statens budget för 2023:
Utskottets förslag i korthet
Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2023 för anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar besluta att till Ukraina skänka försvarsmateriel i form av ammunition med ammunitions-komponenter, minröjningsutrustning och transportfordon, som kan avvaras av Försvarsmakten under en begränsad tid, till ett värde om högst 2,15 miljarder kronor.
Riksdagen bemyndigar regeringen att under 2023 besluta om försäljning av ett begränsat antal jaktrobotar av typen Rb 99 (AMRAAM) till Amerikas förenta stater som Försvarsmakten kan avvara under en begränsad tid.
Riksdagen godkänner ändrad ram för utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap och höjer två anslag med totalt 545 miljoner kronor.
Riksdagen godkänner två ökade beställningsbemyndiganden inom utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap med totalt 2,825 miljarder kronor.
Bakgrund
Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Angreppet är en kränkning av Ukrainas territoriella integritet och suveränitet och innebär ett stort lidande för den ukrainska befolkningen. Det hotar internationell fred och säkerhet och är en allvarlig överträdelse av folkrätten, inklusive FN-stadgan, och mot den europeiska säkerhetsordningen.
Utskottets ställningstagande
Försvaret av Ukrainas självständighet, suveränitet och territoriella integritet kommer att ha en avgörande betydelse, inte bara för Ukrainas, utan också för hela Europas framtid. Det är därför av stor vikt att Sverige, tillsammans med partnerländer, fortsätter att stödja Ukraina militärt, politiskt, ekonomiskt och humanitärt, så länge som det krävs.
Utgiftsområde 6 Försvar och samhällets krisberedskap
1:1 Förbandsverksamhet och beredskap
I statens budget för innevarande år är anslaget 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap uppfört med 51 351 048 000 kronor. Vidare har regeringen ett bemyndigande att under innevarande år besluta om beställningar och avveckling av materiel och anläggningar som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 29 042 000 000 kronor 2024–2028.
Anslaget används bl.a. för att finansiera utbildnings- och övningsverksamhet för utvecklingen av försvarsmaktsorganisationen och åtgärder med avsikt att bibehålla materielens eller anläggningens tekniska förmåga eller prestanda samt åtgärder för att upprätthålla minsta bestånd av beredskapsvaror i lager.
Sverige har lämnat ett betydande stöd till Ukraina med bl.a. materiel från den svenska krigsorganisationen. Stödet inkluderar bl.a. Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och Archer. Ukraina har framfört att landet har ett akut behov av reservdelar och beredskapsvaror för att fortsatt kunna använda det från Sverige redan erhållna stödet. Försvarsmakten har på uppdrag av regeringen lämnat förslag på fortsatt militärt stöd till Ukraina. Myndigheten har bl.a. angett att myndigheten kan stödja Ukraina med försörjning av tidigare överlåten materiel. Det är av avgörande betydelse att den materiel som erhållits från Sverige även fortsättningsvis kan användas av Ukraina. Det stöd med reservdelar och beredskapsvaror som nu lämnas bedöms innebära att Ukrainas akuta behov kan mötas.
Enligt 8 kap. 6 § budgetlagen (2011:203) får regeringen besluta om överlåtelse av lös egendom om egendomen inte längre behövs för statens verksamhet eller blivit obrukbar eller om den inte anskaffats med statens medel. Den aktuella försvarsmaterielen behövs för statens verksamhet, men bedöms tillfälligt kunna avvaras som stöd till Ukraina. För att regeringen ska kunna skänka den ovan nämnda materielen till Ukraina krävs därför riksdagens bemyndigande. Regeringen bör därför bemyndigas att besluta att skänka försvarsmateriel i form av reservdelar och beredskapsvaror till Ukraina.
Med hänsyn till Försvarsmaktens behov och det säkerhetspolitiska läget är det av stor betydelse att återanskaffning av materialen kan ske skyndsamt. Försvarsmakten kommer även att ha kostnader för transport och säkerhetsskyddsåtgärder. Anslaget bör därför ökas med 345 000 000 kronor.
För att kunna bibehålla förmåga hos materiel samt upprätthålla minsta bestånd av beredskapsvaror motsvarande det som föreslås skänkas till Ukraina behöver även beställningar som medför ekonomiska åtaganden kommande år göras. Bemyndigandet bör därför ökas med 800 000 000 kronor. Den föreslagna ökningen av beställningsbemyndigandet innebär framtida utgifter för Försvarsmakten. Anslaget beräknas därför ökas med 400 000 000 kronor 2024 och 400 000 000 kronor 2025.
1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar
I statens budget för innevarande år är anslaget 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar uppfört med 30 826 005 000 kronor. Vidare har regeringen ett bemyndigande att under innevarande år besluta om beställningar och avveckling av materiel och anläggningar som inklusive tidigare åtaganden medför behov av framtida anslag på högst 170 664 000 000 kronor 2024–2033.
Anslaget används bl.a. för att finansiera utveckling, anskaffning, återanskaffning och avveckling av anslagsfinansierad materiel och anläggningar.
Ukraina har efterfrågat och erhållit stöd från Sverige i form av försvarsmateriel. Stödet inkluderar bl.a. Stridsfordon 90, Stridsvagn 122 och Archer. Ukraina har framfört att det föreligger ett akut behov av stöd med ytterligare ammunition för att fortsatt kunna använda det från Sverige redan erhållna stödet. Ukraina har vidare framfört behov av ytterligare materiel i form av bl.a. minröjningsutrustning och transportfordon. Försvarsmakten har på uppdrag av regeringen lämnat förslag på fortsatt militärt stöd till Ukraina. Myndigheten har bl.a. angett att myndigheten under en begränsad tid kan avvara försvarsmateriel i form av ammunition, minröjningsutrustning och transportfordon. Det är av avgörande betydelse att Ukraina har ammunition till de system som tidigare erhållits från Sverige samt att Ukraina även ges stöd i form av bl.a. minröjningsutrustning och transportfordon.
Enligt 8 kap. 6 § budgetlagen får regeringen besluta om överlåtelse av lös egendom om egendomen inte längre behövs för statens verksamhet eller blivit obrukbar eller om den inte anskaffats med statens medel. För att regeringen ska kunna skänka den ovan nämnda materielen till Ukraina krävs därför riksdagens bemyndigande. Regeringen bör därför bemyndigas att besluta att skänka försvarsmateriel i form av ammunition och ammunitions-komponenter, minröjningsutrustning och transportfordon till Ukraina. Stödet med transportfordon avses genomföras i samarbete med Estland.
Med hänsyn till Försvarsmaktens behov och det säkerhetspolitiska läget är det av stor betydelse att återanskaffning av motsvarande försvarsmateriel som föreslås skänkas sker skyndsamt. Anslaget bör därför ökas med 200 000 000 kronor.
För att kunna återanskaffa materiel motsvarande det som föreslås skänkas till Ukraina och säljas till USA behöver även beställningar som medför ekonomiska åtaganden kommande år göras. Bemyndigandet bör därför ökas med 2 025 000 000 kronor. Den föreslagna ökningen av beställningsbemyndigandet innebär framtida utgifter för Försvarsmakten. Anslaget beräknas därför ökas med 520 000 000 kronor 2024, 835 000 000 kronor 2025, 230 000 000 kronor 2026 och 440 000 000 kronor 2027.
Utförsel av försvarsmateriel som utgör krigsmateriel enligt lagen (1992:1300) om krigsmateriel kräver tillstånd enligt samma lag.
Bemyndigande att besluta om försäljning av jaktrobotar
Ukraina har ett stort behov av luftvärnssystem och har från andra länder bl.a. erhållit system som nyttjar jaktrobotar av typen AMRAAM. Amerikas förenta stater har lanserat ett program för återköp av äldre varianter av AMRAAM mot snabb anskaffning av nya AMRAAM-robotar. Programmet syftar till att donera de återköpta robotarna till Ukraina för att skyndsamt stärka det ukrainska luftförsvaret. Försvarsmakten har angett att myndigheten under en period kan avstå från ett visst antal jaktrobotar av typen AMRAAM. Intäkterna från försäljningen ska redovisas mot inkomsttitel. Anslaget tillförs medel för att möjliggöra återköpet av nya jaktrobotar. Regeringen bör därför bemyndigas att besluta om försäljning av ett begränsat antal jaktrobotar till Amerikas förenta stater, som Försvarsmakten kan avvara under en begränsad tid.
Konsekvenser för statens budget
De förslag som lämnas i detta utskottsinitiativ innebär att anvisade medel sammantaget ökar med 0,5 miljarder kronor 2023. De ökade utgifterna beräknas försämra statens finansiella sparande med 0,5 miljarder kronor och öka statens lånebehov med motsvarande belopp.
De föreslagna förändringarna av beställningsbemyndigande på anslagen 1:1 Förbandsverksamhet och beredskap och 1:3 Anskaffning av materiel och anläggningar medför ökade utgifter. Anslagen beräknas sammantaget behöva ökas med totalt 2,8 miljarder kronor 2024–2027. De ökade utgifterna beräknas försämra statens finansiella sparande med 0,9 miljarder kronor 2024, 1,2 miljarder kronor 2025, 0,2 miljarder kronor 2026 och 0,4 miljarder kronor 2027. Statens lånebehov beräknas öka med motsvarande belopp.
Bilaga 1
Utskottets förslag till ändrad ram och ändrade anslag 2023
Tabell Ändrad ram för utgiftsområde 6 och ändrade anslag 2023
Tusental kronor
Utgiftsområde /anslag |
Beslutad ram/anvisat anslag |
Förändring |
Ny ram/ny anslagsnivå |
|
6 |
Försvar och samhällets krisberedskap |
97 029 530 |
545 000 |
97 574 530 |
1:1 |
Förbandsverksamhet och beredskap |
51 351 048 |
345 000 |
51 696 048 |
1:3 |
Anskaffning av materiel och anläggningar |
30 826 005 |
200 000 |
31 026 005 |
Summa anslagsförändring på ändringsbudget |
|
545 000 |
|
Bilaga 2
Utskottets förslag till ändrade beställningsbemyndiganden 2023
Tabell Ändrade beställningsbemyndiganden 2023
Tusental kronor
Utgiftsområde /anslag |
Beslutat beställnings-bemyndigande |
Förändring av beställnings-bemyndigande |
Nytt beställningsbemyndigande |
Tids-period |
|
6 |
|
|
|
|
|
1:1 |
Förbandsverksamhet och beredskap |
29 042 000 |
800 000 |
29 842 000 |
2024–2028 |
1:3 |
Anskaffning av materiel och anläggningar |
170 664 000 |
2 025 000 |
172 689 000 |
2024–2033 |
Summa förändring av beställningsbemyndigande |
|
2 825 000 |
|
|
Anm.: De ekonomiska åtagandena medger utgifter fr.o.m. 2024 t.o.m. angivet slutår.