Fråga 2021/22:990 Antalet inre utlänningskontroller

av Ann-Sofie Alm (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Med inre utlänningskontroll avses kontroll av personer inom Sveriges gränser. Ett av syftena med kontrollerna är att tillse att utlänningar inte arbetar eller vistas i Sverige utan tillstånd. Ett annat syfte är att eftersöka utlänningar som har ett verkställbart beslut om utvisning eller avvisning.

Av alla de människor som kom till Sverige under 2015 gav sig 163 000 personer till känna för myndigheterna och sökte asyl. 47 000 av dessa fick avslag på sin ansökan.

I dag verkställs endast hälften av alla utvisningsbeslut, och de personer som avviker ansluter till ett skuggsamhälle som grovt uppskattat uppgår till 50 000 personer.

Den siffran kan å andra sidan vara grovt underskattad. Migrationsverket vet inte hur många som verkligen lämnar landet efter avslag. Och om en person inte ger sig till känna hos myndigheterna vid ankomst till Sverige räknas inte den personen alls.

Det enda sättet att livnära sig på i ett skuggsamhälle är genom gåvor eller genom verksamhet baserad på så kallat svarta pengar, det vill säga kriminalitet. Att återvändandet och de inre utlänningskontrollerna måste effektiviseras är därför helt uppenbart.

Därför är det anmärkningsvärt att antalet inre utlänningskontroller har minskat drastiskt från 33 630 stycken i hela riket år 2010, ned till 10 855 stycken under hela året 2020. Även om viss felmarginal finns inom Polismyndighetens statistik så är det ändå anmärkningsvärt att kontrollerna minskar betydligt när skuggsamhället ökar.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att underlätta Polismyndighetens arbete med utlänningskontroller för att effektivisera återvändandet?