Fråga 2021/22:988 Östersjön och ny trålgräns på prov

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Vi är många som oroas över tillståndet för ekosystemet Östersjön. En enig riksdag riktade därför nio tillkännagivanden till regeringen (bet. 2021/22:MJU6 punkt 1, rskr. 2021/22:61) för att vidta åtgärder på olika områden.

Att Östersjösituationen kräver stor uppmärksamhet torde vara känt för regeringen varför besvikelsen blir stor då statsrådet ännu inte kan presentera ens ett embryo till en handlingsplan för arbetet gällande att på prov flytta ut trålgränsen. Det framkommer i intervjuer men också i statsrådets svar på min fråga (2021/22:822) i vilken det nämns: ”Regeringen arbetar aktivt med att hantera riksdagens tillkännagivanden. Mot bakgrund av frågornas komplexitet, inte minst utifrån den rådande lagstiftningen, är det ännu för tidigt att presentera en tidsplan för arbetet.” Jag har förståelse för att det finns en komplexitet i frågan om att flytta ut trålgränsen på prov, med tanke på det bilaterala avtal som finns. Men därför gäller det också att så fort som möjligt inleda och föra en dialog med sina avtalspartner.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Har statsrådet informerat Finland och Danmark om riksdagens beslut när det gäller att flytta ut trålgränsen i Östersjön på prov?