Fråga 2021/22:985 Skattebefrielse på biodrivmedel

av Jessica Rosencrantz (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Under en längre tid har Sverige nyttjat en skattereduktion på energiskatt för höginblandade och rena biodrivmedel. Denna skattereduktion är viktig för att hålla ned priserna på dessa, vilket underlättar konkurrensen med fossila alternativ.

Tidigare har EU-kommissionen signalerat ett missnöje mot denna skattebefrielse utifrån EU:s statsstödsregler, även om Sverige ändå har fått den. Regeringen har nu i stället föreslagit att rena biodrivmedel som etanol och biodiesel kommer ingå i reduktionsplikten.

Det skulle innebära att skattebefrielsen försvinner och att dessa biodrivmedel omfattas av en full energi- och koldioxidskatt. Vid pump innebär det stora prishöjningar för den som valt att köra på miljövänligt biodrivmedel.

EU-kommissionären Margrethe Vestager har dock nyligen i ett svar till flera oroliga aktörer sagt att det finns en förståelse för att frågan är viktig i Sverige och att de nya statsstödsregler som nu träder i kraft möjliggör en lösning. Positiva signaler från EU-kommissionen om bibehållen skattebefrielse alltså.

Om Sverige fortsatt ska få denna viktiga skattebefrielse på rena biodrivmedel krävs en ansökan till EU från regeringen senast den 1 mars.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Kommer ministern och regeringen att ansöka om skattebefrielse för rena biodrivmedel hos EU senast den 1 mars, och vad gör regeringen i övrigt för att säkra en fortsatt skattebefrielse?