Fråga 2021/22:98 Kinesisk teknik

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Det är inte någon hemlighet att Kina noggrant kontrollerar vad sina medborgare kan läsa och skriva på exempelvis sina mobiltelefoner. Censuren är strikt och mycket omfattande. Tjänstemän i Litauen chockades dock när de plötsligt upptäckte att en kinesisktillverkad telefon som är mycket populär och som säljs i Litauen hade en dold men vilande funktion: ett censurregister anpassat efter kommunistpartiets preferenser.

Litauens regering agerade direkt efter denna upptäckt genom att snabbt be tjänstemän som använde dessa telefoner att dumpa dem, vilket i kombination med andra ställningstaganden lett till stor frustration hos Kina. Litauen har dock i och med detta bevisat vilken effekt även små länder har när de inte accepterar totalitära tendenser som de vi sett i och med exempelvis kinesiska censurprogram. Att Kina överreagerar visar dock på behovet av att faktiskt gemensamt med den fria världen stå upp emot diktatur, oavsett storlek.

Som ett av världens mest digitaliserade länder och med en öppen ekonomi ligger det i Sveriges intresse att tänka på den här typen av företeelser. När mindre vänligt sinnade aktörer tar del av de friheter som erbjuds i vårt land eller utnyttjar den tillit som finns kan det slå oerhört hårt mot oss, och i förlängningen kan det innebära direkt fara. Detta gäller såväl för enskilda medborgare som för företag och myndigheter. Informations- och cybersäkerhet angår därför hela samhället, då det kan användas för att censurera men också för att kartlägga eller spionera.

Mot bakgrund av spridningen av kinesisk teknik beslutade USA:s president Joe Biden att inleda en bredare granskning av amerikanernas användning av känslig teknik. Frågan blir med andra ord allt mer aktuell, och tål att diskuteras i de internationella forum som finns.

Utrikesminister Ann Linde önskas därför svara på följande fråga:

 

Avser ministern att lyfta, eller har ministern lyft, frågan om kinesisk teknik och eventuella risker med denna i de internationella forum ministern deltar i, såsom exempelvis inom EU-kretsen?