Fråga 2021/22:978 Personalsituationen inom barn- och ungdomspsykiatrin i landets regioner

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

I den granskning som nyligen genomförts av Ekot, Sveriges Radio, framkommer det att det sammanfattningsvis saknas hundratals anställda inom barn- och ungdomspsykiatrin (bup), i nästan hela landet. I stort sett alla regioner har problem med att rekrytera kompetent personal, och det har också visat sig vara svårt för verksamheter att behålla befintlig personal. Kompetensbristen gäller främst psykologer, sjuksköterskor och specialistläkare. Sammantaget finns det ett behov av att rekrytera över 300 personer till barn och ungdomspsykiatrin, enligt uppgifter från regionernas verksamhetschefer.

Faktum är att vi har en förstärkt vårdgaranti för barn och unga som innebär att de som söker vård hos bup ska få genomgå en första bedömning inom 30 dagar. Därefter ska den behandling, alternativt utredning, som det vid första bedömningen fattats beslut om genomföras inom ytterligare 30 dagar. Trots det är det få regioner som i dag klarar att leva upp till detta.

Den rådande rekryteringsproblematiken bidrar således till minskad tillgänglighet och försämrad vårdkvalitet. Vi vet sedan tidigare att barn och unga som söker hjälp hos bup ofta får vänta oacceptabelt länge på utredning och behandling. Det innebär i sin tur att behandlingsbara tillstånd riskerar att förvärras och även permanentas, vilket följaktligen både orsakar mänskligt lidande och kan leda till stora samhällskostnader på sikt.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att se över behovet av nya åtgärder för att hantera den ansträngda personalsituationen inom barn- och ungdomspsykiatrin ute i landets regioner?