Fråga 2021/22:977 Pensioner

av Niklas Wykman (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Den som arbetat och varit med och byggt Sverige under ett arbetsliv ska kunna känna att det lönat sig – och att pensionen räcker till. En starkare ekonomi och fler i arbete skapar förutsättningar för en positiv utveckling av pensionerna. På lång sikt är inget viktigare för en högre pension än att sysselsättningen och antalet arbetade timmar utvecklas väl samt att reallönerna ökar, eftersom pensionerna över tid bygger på hur ekonomin utvecklas.

Det snabbaste sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten, och därför sänker Moderaterna skatten för alla pensionärer i vår budget för 2022. Vi höjer också bostadstillägget för pensionärer.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet å sin sida har angett att förslaget de förhandlat fram kommer att ge pensionärer runt 1 000 kronor extra varje månad. Exakt hur det ska fungera eller finansieras är dock inte klarlagt.

Jag vill fråga finansminister Mikael Damberg följande:

 

Hur många pensionärer kommer, enligt finansministerns bedömning, att få de 950–1 000 kronor mer i månaden som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tidigare angett att de har förhandlat fram förslag till, och hur avser ministern genomföra förslaget?​