Fråga 2021/22:971 Brottsliga företagsupplägg

av Boriana Åberg (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en serie av granskande artiklar har Sydsvenskan/HD/Lokaltidningen avslöjat en koncern av bluffbolag med syfte att lura privatpersoner, kommuner och kommunala bostadsbolag. Bakom koncernen står sex bröder från en ökänd släkt med rötterna i Mellanöstern. I polisens så kallade klanrapport från 2020 kallas släkten för ”ett av de mest framträdande släktbaserade kriminella nätverken i Malmö”. I sin marknadsföring använder bluffbolagen namn och adresser till välrenommerade företag. Även förfalskade kreditvärdighetsbetyg används. Bröderna har också genomfört namnbyten till svenska namn. En av dem bytte till samma fullständiga namn som den tidigare ägaren till ett känt bolag i trädgårdsbranschen och använde sig sedan av dennes meriter och referenser i marknadsföringen. Tidigare har bröderna drivit flyktingboende under två år, och de har gjort sig skyldiga till såväl skattebrott som andra ekonomiska oegentligheter.

Sommaren 2021 avslöjade SVT Nyheter Skåne, i reportaget Så bluffar Malmöbröderna till sig miljonavtal, att fyra skånska kommuner hade betalat över 12 miljoner kronor till brödernas blufföretag, samt att flera privatpersoner hade betalat för undermåligt eller icke utfört jobb.

Under hösten 2021 har Sydsvenskan publicerat artiklar om äldre människor som har anlitat brödernas företag och blivit lurade på pengar. I ett fall hävdar en av bröderna att en 82-åring har skänkt sin lägenhet till honom via gåvobrev, bevittnat av en annan av bröderna.

Det är fullständigt förkastligt att denna typ av brottslighet kan fortsätta år efter år. Oskyldiga människor drabbas, samhället åsamkas stora kostnader, och hela tilltron till vårt samhällsbygge och vår rättssäkerhet sätts i gungning.

Med anledning av ovan vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att stoppa kriminella klaners och blufföretags framfart?