Fråga 2021/22:97 Turkiets brott mot internationella konventioner

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Att Turkiet länge har förtryckt kurder är ingenting nytt. Att de dessutom återkommande har invaderat andra länder i syfte att systematiskt begå vad som närmast kan komma att beskrivas som en etnisk rensning är också vida känt. Trots att det lär finnas föga stöd för detta har västvärldens, däribland Sveriges, fördömanden av Turkiets agerande lyst med sin frånvaro. Det måste bli en ändring på detta.

På sikt bör dessutom de turkiska tjänstemän som ansvarar för barbariet ställas inför rätta för sina brott. Därtill bör de olagliga metoder som Turkiet använder sig av i sina krig mot kurder uppmärksammas. Vi ser nämligen omfattande och systematiska brott mot internationella konventioner, exempelvis konventionen om förbud mot utveckling, produktion, lagring och användning av kemiska vapen samt om deras förstöring (kemiska vapen-konventionen).

Den 24 april 2021 inledde exempelvis Turkiet en militär invasion av kurdkontrollerade delar av norra Irak, varvid rapporter tyder på att man använt sig av kemiska attacker. Även om vi bortser ifrån faktumet att användningen av kemiska vapen är ett krigsbrott och att det betraktas som massförstörelsevapen, hade Irak inte gett Turkiet tillstånd för dess trupper att komma in i landet, vilket alltså skedde i strid med Iraks suveränitet.

Utrikesminister Ann Linde önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Har ministern i det internationella samfundet lyft, eller avser att lyfta, frågan om Turkiets brott mot internationell rätt och eventuella användande av massförstörelsevapen, i syfte att ställa ansvariga till svars?