Fråga 2021/22:968 Tillgång till bemannade skolbibliotek

av Annika Hirvonen (MP)

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

I år firar riksdagen 100 år av demokrati. Vägen mot denna demokrati började på riktigt det år då alla svenska barn fick tillgång till folkskolan och därmed till att lära sig läsa. Att kunna läsa är en grundpelare för deltagandet i samhällsdebatten. Att kunna läsa är också en förutsättning för fortsatt lärande. Läsningens betydelse för vår demokrati och vår framtid kan inte överskattas. 

Det har nu gått ett år sedan utredningen Skolbibliotek för bildning och lärande överlämnades till den dåvarande utbildningsministern. Förslagen är remitterade och pengar finns med i budgeten för att sätta igång arbetet. Men på regeringens propositionsförteckning finns förslaget inte med. Miljöpartiet anser att barns och ungas likvärdiga tillgång till bemannade skolbibliotek måste prioriteras både nu och i kommande budgetar.

Unga läser mindre och unga läser sämre jämfört med för femtio år sedan. De som läser för dåligt för att fullt ut förstå en vanlig dagstidning blir fler. Under Miljöpartiets tid på Utbildningsdepartementet genomförde vi en läsa–skriva–räkna-garanti för att säkerställa att inget barn går igenom lågstadiet utan att skolan upptäckt svårigheter med läsningen och vidtagit åtgärder. Samtidigt vet vi att det krävs läsning utöver tiden i skolan för att träna upp läskondition nog för att kunna läsa för att lära. Därför är skolbiblioteken och dess bibliotekarier så viktiga. 

Utöver läsningen har skolbiblioteken en annan central uppgift för att rusta eleverna att bli aktiva deltagare i demokratin – nämligen medie- och informationskunskapen. Kort och gott att lära eleverna vilken information som man kan lita på och inte. Det handlar om skillnaden mellan vetenskap och konspirationsteorier, mellan åsikter och fakta. Att denna förmåga är helt central för demokratins framtid är något som blir allt tydligare i vår tid av alternativa fakta och utländska trollfabriker.

Att säkerställa en likvärdig tillgång till bemannade skolbibliotek borde vara en av skolminister Lina Axelsson Kihlbloms högsta skolpolitiska prioriteringar detta hundrade år av demokrati. 

Därför vill jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

När avser statsrådet att komma till riksdagen med förslag om att alla skolor ska ha tillgång till bemannade skolbibliotek?