Fråga 2021/22:965 Sveriges Radios syn på jämställdhet

av Michael Rubbestad (SD)

till Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S)

 

Sveriges Radio utgör en del av vår statligt finansierade public service, och i deras direktiv ingår att verka för jämställdhet och att främja demokratin.

I programmet Tankesmedjan och det nyligen sända avsnittet Högerns nya snygga tjejer pågår en cirka tio minuter lång dialog där man analyserar och kommenterar lättklädda foton av flera kvinnor som på ett eller annat sätt är engagerade inom svensk politik. Man skämtar om att en av programledarna blir upphetsad av att titta på en bild från kvinnans privata Instagram där hon syns i bikini, och man resonerar vidare kring vilka eventuella skönhetsoperationer som dessa kvinnor kan tänkas ha genomgått.

Vidare talar man nedsättande och kränkande om utseendet hos äldre kvinnor inom Sverigedemokraterna samt uttalar sig nedsättande om utseendet hos en kvinnlig programledare för Riks som även har ett engagemang inom Sverigedemokraterna. Men det slutar inte där. Vidare resonerar man om programledarens privata kärleksliv på ett nedsättande sätt samt insinuerar mellan raderna att dessa kvinnor inte engagerat sig i politiken av just politiska och ideologiska skäl utan för att de eftersöker komplimanger och bekräftelse från äldre män, och man jämför kvinnorna med deltagare i tv-programmet Paradise Hotel.

Avslutningsvis uttalar man sig också nedsättande om utseendet på ett Sverigedemokratiskt kommunalråd i Sölvesborg samt kommenterar utseendet på Kristdemokraternas partiledare.

Detta uppmärksammades bland annat av Sverigedemokraternas talesperson i landsbygdsfrågor Mattias Karlsson som i ett längre inlägg i sociala medier ställer sig frågan ”om detta är ett acceptabelt sätt att använda skattepengar på och hur kan man motivera att detta skulle kunna vara förenligt med det av regeringen utfärdade sändningstillståndet för Sveriges radio som stadgar att verksamheten skall ’bedrivas utifrån ett jämställdhetsperspektiv samt utmärkas av hög kvalitet’”.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark:

 

Avser ministern att vidta några generella åtgärder inom sitt ansvarsområde mot bakgrund av det som framförs ovan och med hänsyn till att Sveriges Radios programverksamhet ska bedrivas utifrån ett jämställdhetsperspektiv?​