Fråga 2021/22:96 Solidaritet med Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Fredagen den 1 oktober, i samband med att Kina firade sin nationaldag, flög 38 kinesiska stridsflygplan in över den taiwanesiska försvarszonen. Det var därför inte konstigt att många taiwaneser oroades. De kinesiska provokationerna fortsatte, med 39 flygplan på lördagen, ytterligare ett antal på söndagen och hela 56 flygplan på måndagen. Det rörde sig helt enkelt om runt 150 kinesiska flygningar, vilket är rekord i antal.

Det är inte något nytt att Kina med sina provokationer försöker skrämmas och destabilisera Taiwan. Inte heller är det något nytt med hårda tongångar mot Taiwan – dessa har snarare trappats upp under senare år. Det är dock överraskande med det stora antalet flygplan.

Diktaturen Kina gör som bekant anspråk på önationen och har vid upprepade tillfällen kränkt dess territorium. Även om de kinesiska ledarna säkerligen förstår att priset för en invasion skulle vara oerhört högt, mot bakgrund av det starka stöd som finns för Taiwan i omvärlden och mot bakgrund av landets egen ambition att försvara sitt territorium, finns risken för en militär konflikt.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Avser ministern att verka för någon typ av solidaritetshandling gentemot Taiwan, och på vilket sätt stöder den svenska regeringen Taiwan i detta läge?