Fråga 2021/22:944 Stödåtgärder för kulturbranschen

av Catarina Deremar (C)

till Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S)

 

Kulturföretagare är ofta enmansföretag, och tillsammans är det en grupp som har drabbats oerhört hårt under pandemin. Det har vi i politiken sett, och därför har vi i stort samförstånd fattat beslut om stödåtgärder för kulturbranschen, bland annat evenemangsstöd. Målsättningen är att stöden ska nå företagen så att så många som möjligt lyckas överleva och finns kvar den dagen pandemin släpper sitt grepp om oss.

När artister och andra scenkonstnärer inte kan genomföra sina program på grund av givna restriktioner så drabbar det även ideella kulturföreningar som står för scenerna runt om i vårt land till de professionella artisterna. Så stödåtgärder är nödvändiga på flera plan.

Vi ska vara mycket försiktiga med skattepengar, och fusk ska motverkas, men i en pandemi av det slag vi är inne i nu så måste man även se hur det drabbar den tilltänkta mottagaren. Jag har fått rapporter om att endast 2 procent av beslutade evenemangsstöd har betalats ut. Stämmer det, trots att det har funnits under hösten och vintern, så bör man omgående se över konstruktionen. Det verkar inte rimligt, och det drabbar hela kulturbranschen oerhört hårt – en bransch som är så viktig för oss alla, varje dag.

Med anledning av detta vill jag fråga kulturminister Jeanette Gustafsdotter:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder så att beslutade stöd faktiskt når drabbade kulturföretag?