Fråga 2021/22:943 Tågförseningar till och från norra Norrland

av Eric Palmqvist (SD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Under 2021 klarade bara 80,8 procent av Sveriges fjärrtåg av att hålla tidtabellen med max fem minuters försening. De riktigt kraftiga förseningarna om en timme eller mer, eller helt inställda avgångar, svarade för 2,8 procent.

De regionala skillnaderna är stora. Norra Sverige är hårt drabbat då den operatör, Vy Tåg AB, som driver trafiken mellan Stockholm och norska Narvik har haft stora problem med att leva upp till den med Trafikverket avtalade punktligheten. Det är något som de också tvingats att betala vite för. 

Att möjligheten att tilldöma en operatör som inte lever upp till avtalad punktlighet att betala vite har ett viktigt signalvärde men utgör samtidigt en klen tröst för strandade resenärer.

Exemplen på oacceptabelt långa och omfattande förseningar är många och har uppmärksammats medialt. Tåg som är försenade ett halvt dygn eller mer är tyvärr förekommande. Många tågavgångar har dessutom varit helt inställda.

Under tre veckor i december var 27 tåg till och från Norrbotten inställda, och under januari månads första två veckor har antalet inställda tåg uppgått till 65. Punktligheten var under december månads två sista veckor 70,9 respektive 73,7 procent för att sjunka till 53,2 respektive 65,9 procent under januari månads första två veckor.

Till detta ska även läggas den omständighet att den information som delges resenärerna upplevs som bristfällig och att tillgång till mat och dryck på de kraftigt försenade tågen inte alltid kan säkerställas.

Att dessa omfattande förseningar leder till en minskad tilltro till tåget som färdmedel är uppenbart. För den enskilde leder förseningarna till missade möten, inställda läkarbesök, frånvaro från tentor och andra negativa konsekvenser. Bland många uppfattas Norrlandstågen i dag som ett skämt, där den förhållandevis höga biljettkostnaden inte på långt när speglar den undermåliga produkten. Sannolikt kommer Norrlandstågens dåliga rykte att kvarstå långt efter att åtgärder för att komma till rätta med problematiken vidtagits.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att komma till rätta med de omfattande trafikstörningarna i tågtrafiken mellan Stockholm och norra Norrland?