Fråga 2021/22:942 Mälsåkers slotts framtid

av Magnus Stuart (M)

till Statsrådet Max Elger (S)

 

Mälsåkers slott är ett av Sveriges vackraste barockslott och beläget på Selaön, Mälarens största ö. Det ligger två mil från både Mariefred och Strängnäs och sex kilometer från orten Stallarholmen. Slottet har en omväxlande historia från Sveriges stormaktstid på 1600-talet till norskt hemlighetsmakeri under andra världskriget. Slottet är i dag återuppväckt efter flera decenniers törnrosasömn och öppet under sommaren för en bred publik. I slottet anordnas även ett antal konserter och andra evenemang.

Föreningen Mälsåkers Framtid, bildad 2006, är en ideell förening som ansvarar för besöksservice och program på Mälsåkers slott. Föreningen arrangerar utställningar, konserter, visningar och andra evenemang på slottet – allt med ambitionen att göra Mälsåker till ett levande slott och ett omtyckt utflyktsmål.

Föreningens mål är, enligt dess stadgar, att värna om Mälsåkers historia, samordna den publika verksamheten vid slottet samt synliggöra och till allmänheten förmedla slottskulturens och byggnadens alla aspekter.

Föreningen består i dag av 250 medlemmar och leds av en styrelse med sex medlemmar.

Mälsåkers slott ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk (SFV) och är det enda statsägda slottet som drivs av en ideell förening.

Att driva ett barockslott är ett stort ansvar och även väldigt kostsamt. Det finns ett intresse i styrelsen för Föreningen Mälsåkers Framtid att överta slottet. En lösning skulle kunna vara att det bildas en stiftelse med uppgift att vårda slottet och finansiera behövliga åtgärder. Det viktiga är att få en ägare som engagerar sig och är beredd att göra nödvändiga investeringar för att inte slottet ska förfalla.

Mälsåkers slott är med sin historia ett viktigt kulturarv, och med en engagerad ägare finns stora möjligheter att vidareutveckla och samtidigt vårda slottet samt stärka besöksnäringen i Södermanland.

Det vore mycket olyckligt om inte Mälsåkers slott togs till vara. För att inte förlora de värden som slottet har bör slottets utvecklingsmöjligheter ses över, och en engagerad ägare skulle gagna slottets framtid och möjligheter att utvecklas som besöksmål.

Min fråga till statsrådet Max Elger:

 

Hur ser statsrådet på Mälsåkers slotts utvecklingsmöjligheter, och är ministern beredd att initiera ett annat ägande, kanske som en stiftelse?