Fråga 2021/22:941 Miljöprövning

av Eric Palmqvist (SD)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Kalk är en samhällskritisk insatsråvara vars tillgång vi behöver säkra på såväl kort som lång sikt. Kalk ingår i bland annat cementproduktion men behövs också för rening av vatten och avgaser, för livsmedelstillverkning och för stålproduktion. Att som nation göra oss beroende av import i stället för att förlita oss på inhemsk produktion när råvaran finns här driver inte bara företagande och arbetstillfällen utomlands utan ökar också den totala negativa miljöpåverkan som kan associeras till brytningen och transporterna.

Det är rimligt att såväl lagstiftning som de myndigheter som fattar beslut utifrån dessa lagar tar bredare hänsyn än snävt lokala då tillståndsprövning sker.

Ett aktuellt exempel på detta är att SMA Minerals tillstånd för utökad kalkbrytning på Gotland stoppats med hänvisning till trafiksituationen på en kort vägsträcka mellan deras produktionsplats och hamnanläggning. Beslutet leder till att SMA Minerals nu tvingas importera kalk från avlägsna länder. Denna genom byråkratiska beslut framtvingade import kommer att leda till kraftigt ökade utsläpp av bland annat växthusgaser som har en negativ inverkan på såväl den lokala som globala miljön.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att få på plats en rimligare miljöprövning?