Fråga 2021/22:938 Proportionerlig kompensation för elkostnader

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Regeringen har uppenbart tagit intryck av Moderaternas förslag om att kompensera elkunderna för de höga priserna. Moderaterna föreslog en slopad elskatt under årets första månader. Regeringen har däremot valt en lösning som är både märklig och orättvis, inte minst för boende i Skåne.

Regeringens förslag bygger inte på hur den enskilde har drabbats ekonomiskt utan på förbrukningen. Förslaget tar inte hänsyn till prisskillnader på elen mellan de olika elprisområden som Sverige är indelat i. Skåne tillhör elprisområde 4, det sydligaste, och där är elpriserna högst. I elprisområde 1, det nordligaste av elprisområdena, är elpriserna lägst.

Moderaternas förslag – att ta bort elskatten – innebär att alla elkonsumenter kompenseras och att man kompenseras proportionerligt. Det är rättvist och rimligt.

Regeringens förslag bygger i stället på hur mycket el en användare förbrukar. Konsekvensen blir att den som bor i Skåne, i det sydligaste elprisområdet, betalar mer för sin el men kompenseras i lägre grad än den som bor i exempelvis Norrbotten. Detta eftersom elpriset är högre i Skåne.

För att konkretisera regeringens förslag: En norrlänning med förbrukning på 2 100 kilowattimmar per månad får betydligt mer i kompensation än en skåning med 1 900 kilowattimmars förbrukning – trots att skåningen haft mycket högre kostnader för sin el. Det är en regional orättvisa som slår mot alla skåningar.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar är:

 

Avser statsrådet att säkerställa att förslaget om kompensation blir proportionerligt i förhållande till elkonsumenternas faktiska kostnader?