Fråga 2021/22:930 Ofrivillig organdonation i Kina

av Ann-Sofie Alm (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Kina är högaktuellt nu med tanke på att landet arrangerar OS. Röster har höjts om huruvida världen på detta sätt egentligen ska uppmuntra en kommunistisk stat som upprepat bryter mot mänskliga rättigheter.

Det råder inga tvivel om att organdonationer är en stor medicinsk industri i Kina, som uppbringar stora inkomster för den kommunistiska staten. En av framgångsfaktorerna för denna industri är att det är väldigt kort, nästan ingen, väntetid för att få ett organ transplanterat vid de större kinesiska sjukhusen.  

Misstankar har rests om att all organhandel i Kina inte är laglig och att alla organdonationer inte är frivilliga. Om så är fallet borde detta utredas. Olaglig organhandel och ofrivillig organdonation är svåra brott mot mänskliga rättigheter. Med tanke på att Kina är en stor handelspartner och utbytespartner med Sverige, och med EU, bör det utredas grundligt då stora värden står på spel för många människor.

Med grund i ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att tillse att relationerna mellan Sverige och Kina står fria från misstankar om olaglig organhandel och ofrivillig organdonation i Kina?