Fråga 2021/22:92 Tågfärjornas vara eller icke vara

av Jessica Thunander (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I början av 2021 redovisades Trafikverkets uppdrag att analysera tågfärjeförbindelen mellan Trelleborg och Rostock och dess funktion för en långsiktigt hållbar transportförsörjning, inte minst med hänsyn till beredskap och redundans i transportsystemet.

Tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Rostock är viktig, inte minst ur perspektivet att det behövs en alternativ väg när det blir stopp på Öresundsbron eller den stängs av. Coronakrisen har visat hur viktigt det är med alternativa vägar för godstransporter till och från Sverige. Många transportköpare anser också att det är viktigt med redundans för att de ska välja järnväg som ett transportalternativ, vilket innebär att tågfärjelinjer krävs för att transportköpare ska våga använda sig av järnvägstransporter.

All infrastruktur finns på plats i hamnarna, och det finns goda möjligheter att öka godstransporterna med tågfärjorna och därmed med järnväg. Tyvärr går trenden åt motsatt håll, och nu har ytterligare en operatör meddelat att man slutar använda tågfärjorna som alternativ på grund av att det är så mycket billigare att köra via Danmark. Ytterligare ett steg mot total nedläggning av tågfärjorna har därmed skett, vilket också innebär en risk för ytterligare minskningar av andelen gods som transporteras via järnväg i stället för via tung trafik på våra vägar – helt tvärtemot regeringens målsättning att flytta gods från väg till järnväg.

Även efter att Fehmarn Bält-förbindelsen är färdigställd kommer en alternativ tågförbindelse att vara nödvändig för att kunna klara godsflödet till och från Sverige på grund av kapacitetsbristen i Danmark.

Danmark subventionerar transporter genom landet på grund av en uttalad strategi att locka så många som möjligt att transportera sitt gods genom landet, en strategi som verkar fungera men som också gör att icke subventionerade transportvägar får svårt att konkurrera.

Med alltmer sviktande volymer på grund av att det är så mycket billigare att köra via Danmark krävs åtgärder för att tågfärjeförbindelsen ska kunna upprätthållas. Antingen sådana som ökar volymerna och/eller finansiellt stöd. Ju fler som använder sig av tågfärjorna, desto lägre pris per volymenhet, och då skulle också efterfrågan kunna öka igen. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i närtid för att tågfärjeförbindelsen mellan Trelleborg och Rostock ska kunna upprätthållas och utökas?