Fråga 2021/22:912 Längre fordon för yrkestrafiken

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sverige är sedan länge och i jämförelse med en del andra länder ett föregångsland när det gäller användning av högkapacitetsfordon, längre och tyngre lastbilar, fordon med stor transporteffektivitet och lägre klimatpåverkan per tonkilometer. Detta är något som både främjar industrins godstransporter, minskar vägtrafikens klimatpåverkan, ökar trafiksäkerheten och stärker konkurrenskraften för svenska åkerier och svensk tung fordonsindustri. 

Trafikverkets förslag till nationell infrastrukturplan för 2022–2033 är tydligt gällande högkapacitetsfordon. ”Bärighetssatsningarna som möjliggör tyngre vägfordon har hög samhällsekonomisk lönsamhet, och det vore vidare mycket samhällsekonomiskt lönsamt att tillåta längre fordon på delar av vägnätet eftersom det skulle minska såväl transportkostnader som transporternas miljöbelastning.” Studier och utredningar som Trafikverket genomfört på regeringens uppdrag visar på en mycket hög samhällsekonomisk lönsamhet i just längre vägfordon.

Redan i juni 2019 presenterade Trafikverket ett regeringsuppdrag i rapporten Längre lastbilar på det svenska vägnätet – för mer hållbara transporter, som också remitterades skyndsamt av Infrastrukturdepartementet. Trafikverket gjorde bedömningen att ett sammanhängande vägnät på omkring 450 mil skulle kunna öppnas för längre fordonskombinationer och bidra till minskade utsläpp och stärka näringslivets konkurrenskraft. Vid flera möten med företrädare för åkeribranschen men också till exempel skogsägarrörelsen hemma i Sjuhärad efterlyser man just denna satsning som man menar är bra för både landets konkurrenskraft, miljön och företagen, både de som köper och de som utför transporten.

Trots att det nu är två och ett halvt år sedan Infrastrukturdepartementet remitterade Trafikverkets rapport har regeringen ännu inte tagit beslut om införande av fordonskombinationer på upp till 34,5 meter. Ett införande av längre fordonskombinationer stöds också av en majoritet i riksdagen. 

Vårt viktigaste konkurrensland avseende skogsindustriella applikationer, Finland, tillåter denna typ av fordonskombination sedan januari 2019.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

När avser regeringen att fatta beslut om att tillåta införandet av fordonskombinationer på upp till 34,5 meter i Sverige?