Fråga 2021/22:907 Obehöriga på våra byggarbetsplatser

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Bygg- och anläggningsarbeten är en stor del av den svenska arbetsmarknaden. Det byggs, om än inte tillräckligt många, bostäder i Sverige. Dessutom kommer hela vår infrastruktur vad avser vägar, järnväg, bredband och elnät att kräva massiva investeringar de närmaste tiotal åren.

Det byggs nya fabriker vad avser batteri- och datahallar. Allt detta kräver arbetskraft som ofta inte är stationär på de orter där projekten uppförs. Dessutom är många av dessa projekt mycket stora och kräver arbetskraft som kanske inte ens finns att hitta i landet.

De svenska bygg- och infrastruktursatsningarna kräver många gånger utländsk arbetskraft, och många anställs av underentreprenörer till de stora företagen.

Dessa stora projekt är, förutom att de är helt samhällsnödvändiga, också samhällskritiska. Det krävs nämligen kontroll av vem som arbetar där och att ingen obehörig utför arbetsuppgifter som kan leda till arbetsplatsolyckor eller att arbetet inte blir korrekt genomfört.

Det finns ett system med passerkort för att komma in på byggarbetsplatser, men kontrollen av kort kontra identitet på den enskilde som bär kortet haltar.

Dessutom utfärdas korten inom EU av en tredje part. Därmed kontrolleras inte ursprungsidentifieringen genom svenska myndigheter och företag.

För att kort och identitetskontroll ska kunna genomföras säkert skulle speciella vakter vara tvungna att finnas, liknande dem på en flygplats. Det skulle kräva enorma resurser när många hundra personer exempelvis ska in till bygget av en batterifabrik på morgonen.

Det finns system som mera tydligt är kopplat till identitet, typ fingeravtrycksigenkänning som finns på datorer och läsplattor, vilket skulle ge en helt annan säkerhet.

Min fråga till statsrådet Johan Danielsson lyder:

 

Avser statsrådet att verka för att identitetskontrollen till våra stora bygg- och anläggningsprojekt blir säkrare?