Fråga 2021/22:906 Den kraftigt ökade skatten på miljövänliga bränslen

av Lotta Olsson (M)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Sverige har som ambition att bli världens första fossilfria välfärdsstat, en god ambition. Men det är en ambition som också ställer hela vårt näringsliv inför nya utmaningar. Man ställer om från bränslen med en hög andel fossila bränslen till en ökad inblandning av förnyelsebart.

Detta bränsle har haft en skattereduktion som regeringen nu avser att ta bort. Höga och ökande kostnader för transportbranschen förväntas nu när regeringen flaggar för att avskaffa skattelättnader på detta dyrare bränsle. Med den nya höga skatten på det mer miljövänliga bränslet blir transportföretagens lönsamhet en utmaning; priset för de mest klimatvänliga bränslen vi har kan öka med flera kronor per liter.

Detta kan slå hårt mot den svenska transportbranschen. Många upphandlingar bygger på att klimatbränslen används, och då blir kostnadsläget för företagen svårt att påverka. En kraftigt ökad kostnad utan möjlighet för företagen att lägga detta på fakturan innebär att företag kan slås ut och läggas ned. Bränslekostnaden är nämligen den kostnad som många gånger är störst för många transportföretag.

Sverige är ett avlångt land och vi är helt beroende av att ha en livskraftig transportbransch och också en bransch som värnar klimatet. Då blir de ökade kostnaderna ett hot mot den och indirekt mot hela vårt näringsliv.

Min fråga till näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson lyder:

 

Avser ministern, inom sitt ansvarsområde, att verka för att lindra eller ta bort kostnaden för denna höga skatt för transportbranschen?