Fråga 2021/22:900 Återbetalningsplan för stödåtgärder

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

En sektor som har haft det tufft under pandemin är besöksnäringen. Restriktioner har slagit hårt mot deras möjligheter att kunna bedriva verksamhet, och i stort sett har det i mångt och mycket blivit ett näringsförbud.

Därför har också denna sektors cirka 7 000 företag ansökt och beviljats medel som nu ska betalas tillbaka till staten enligt återbetalningsplan.

Besöksnäringens branschorganisation har signalerat att de får information om att många av deras företag kommer att gå i konkurs med nuvarande återbetalningsplan.

Det man säger sig behöva är en frist på återbetalningsplanen på mellan tre och fem år för att kunna få in regelbundna månatliga pengar i verksamheterna och jobba in tidigare förluster för att orka med återbetalningen.

Det ser olika ut i landet, och det upplägg som behövs skiljer sig åt beroende på var man har sin verksamhet. Med tanke på dessa olikheter behövs inte bara längre återbetalningstid utan det behövs också en anpassning till det enskilda företagets förutsättningar då geografi avgör besökstryck och också restriktioner för olika former av verksamheter.

Företagen betalar ränta till staten på de medel de lånat, och det kommer att vara tufft innan de riktigt fått skjuts fullt ut när väl ekonomin rullar i normalläge igen att både hålla verksamhet och ha en kort frist på återbetalning. Då faller dessa företag på återbetalningsplanen och inte på pandemin.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Avser ministern att i närtid återkomma med förslag till en ny återbetalningsplan för att företag ska kunna överleva och med ett upplägg för individuella lösningar?